Måndagkväll

Jag måste erkänna att jag först skrev söndagkväll som rubrik, innan det slog mig att det är måndag och de flesta varit i jobb/skola idag. Själv har jag spenderat största delen av dagen hemma hos Sara o Kevin. Sen blev det en sväng via Evas också, där alla satt och mumsade på grekiskt bröd. Jag var så sugen som man kan bli, så jag satt och tryckte i mig tonfisk istället. Lite för mycket dessutom, känner att jag inte mår så där superbra efter det. Det är väl så det blir när snålheten bedrar visheten.

I övrigt har jag inte mycket att rapportera, har blivit ombedd att sätta upp ett och annat recept, så jag borde ta mig i kragen och göra det.

Det snabbaste kommer här:

"Joannas" solrosbröd

1 dl linfrön
1 dl solrosfrökärnor
2 dl rågmjöl
1 msk salt
4 dl kokande vatten

1 bit (50 g) jäst
3 dl fingervarmt vatten
ca 13 dl vetemjöl (tror jag satte 11,5 när jag bakade första gången)

Blanda linfrön, solrosfrön, rågmjöl och salt. Häll på det kokande vattnet. Låt stå och svälla i minst tre timmar.
Lös upp jästen i det fingervarma vattnet, blanda i fröblandningen och sedan vetemjöl till lämplig "konsistens".
Låt jäsa i 1 h. Baka ut till två st limpor. Låt jäsa ca 30 minuter. Grädda i 200 °C i 45 minuter.

Så gjorde jag första gången och enligt gubben var det jättegott. När jag experimenterade lite i Kållby, så bytte jag ut ganska mycket av vetemjölet mot grahammjöl och semlemjöl. Tyvärr lite för mycket, det var (enligt gubben igen) väldigt gott som nybakt men för "tungtuggat" i morse. Sen hade jag ju inte låtit dem jäsa tillräckligt innan gräddningen.
Så hade jag ju också gjort 12 "minibaguetter" i stället för två limpor, så jag höjde ugnstemperaturen till 250 °C och då tog gräddningen knappa 15 minuter per plåt. Jag kommer nog i fortsättningen att göra "minibaguetterna" men minska lite på de grövre mjölsorterna, man vill ju inte nöta upp käkgångjärnen heller! ;)

Det här tar ju ganska länge att göra så för att spara tid kan man ju sätta fröna på "svällning" kvällen före eller på morgonen om man tänkt baka efter jobbet/skolan. Låt sen också jäsningen ta den tid det behöver, det lönar sig efteråt! :)

Sen var det en massa andra recept också, men jag tror det får vänta tills en annan gång. Har varit vaken sedan klockan sex i morse då jag väckte gubben, så jag känner mig lagom hängig. Vill dessutom hinna somna innan jag blir hungrig igen, i morgon är det ju dags för min "veckovägning" här hemma och sen ska jag ju på "träff" med min konsulent på eftermiddagen. Håll tummarna för att det har gått åt rätt håll och helst rätt så ordentligt också! ;)

Godnatt!

Kommentarer
Sofie

Håller tummarna för dej!

2009-02-02 @ 21:07:37
Hemsida/blogg: http://sofiehelena.blogg.se/

Design av ANNA'S FOTO

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
Vinn presentkort