Finsk jättepirog

Sitter här på blanka förmiddagen vid mina föräldrars och håller egentligen på att gräva igenom min mors recept för att möjligen hitta nåt riktigt smarrigt att veva ihop sen. Sen blev jag tvungen att kopiera några recept som jag bara måste ha hem, bl.a. ett på en Finsk jättepirog som är supergod och räcker till många. Man gör den på en hel plåt och receptet är räknat för 15 personer. Faktiskt tror jag att jag ska bjussa på det receptet, ifall nu nån av er får storfrämmande på en kvällsbit nån gång!

Finsk jättepirog (15 pers)

Pajdeg:
1,2 l vetemjöl
400 g margarin
1 tsk salt
2 ägg
2 dl grädde eller gräddfil

Köttfyllning:
200 g hackade champinjoner
1 stor finhackad gul lök
1 hackad vitlöksklyfta
1,2 kg köttfärs (älg eller magert nötmalet)
2 äggulor
1 dl grädde
1,5 dl hackad persilja
2 dl riven ost (emmental)
salt 0,9% och pepper 2 g/kg

Gör så här:
Hacka samman mjöl, salt och matfett till en grynig massa. Tillsätt ägg och grädde. Arbeta snabbt ihop degen. Lägg den kallt att stelna.
Fräs matfettet i en stekgryta, lägg i först lök, sen svamp och sist köttfärs och låt det småsteka under omrörning tills vätskan kokat bort. Ta grytan från värmen och rör ner äggulorna, grädde, persilja och ost. Smaka av med salt och peppar.
Dela degen i två delar, den ena något större. Kavla ut degen till en kaka 30x40 cm. Rulla upp den på kaveln och rulla ut den på en smord plåt. Lägg på köttfyllningen en bit från kanterna. Kavla ut den andra halvan av degen och lägg den över. Tryck ihop kanterna med en gaffel. Kavla och sporra remsor på resten av degen, lägg dem i sneda rutor över pajen. Pensla på ägg. Gör tre-fyra hål med en äppelpipa eller stick hål med gaffel.
Grädda pirogen i 200 °C ugn 25-30 minuter. Servera varm, skuren i bitar. Bjud fast kall gräddfil och små ättiksgurkor till, gärna också en grönsallad. Njut!

Jag känner hur snålvattnet börjar rinna när jag skriver, den här får jag nog vänta med att göra tills jag börjat äta ordentligt igen.

Har annars bestämt mig för hur jag ska fortsätta med min diet. Efter den här veckan kommer jag att småningom börja plocka in mat i min meny. Blir först endast proteinrika livsmedel som tillägg till måltiderna, som typ tonfisken jag redan ätit och lite rent kött. (som jag också åt en bit (obs, liten! :-) ) av i går, supergott!) Sen när den portionen växer så kommer jag att tillsätta grönt och då ta bort en av ersättningsmåltiderna. SAMT fortsätta motionera minst lika mycket som jag gjort den senaste veckan, så då räknar jag med att kilona nog drar sig tillbaka undan för undan. Blev jätteglad i fredags också, hade minskat 400 g sen torsdagen, vilket innebar att nästan ett kilo åkt på två dagar. Stor skillnad mot vad tidigare då det tog fem dar att få bort 200 g.
Nu när vi är hos mina föräldrars kommer jag inte att väga mig, eftersom deras våg antagligen inte överensstämmer med vår och jag vill varken bli besviken här (om deras visar mera än vår) eller hemma sedan om det visar sig att vår våg visar mera än deras. Får helt enkelt ge mig till tåls tills jag är hemma igen. Men det är som jag visste, här är man så otroligt sugen på att äta nåt, alla andra äter ju runt omkring en!

Nästa helg när vi är på resa så kommer jag att äta på frukosterna. Ska fråga min konsulent vilka saker jag absolut ska undvika och vilka jag med "gott samvete" kan unna mig. Jag hoppas verkligen att jag kommer att kunna njuta så som man borde få göra när man är på resa. Att äta är ju halva nöjet! :)

Just nu har jag linfrön, solroskärnor och rågmjöl på svällning, ska baka en sats av Joannas goda "fågelfröbröd" så att de här hemma också får smaka, för enligt gubben var det ju otroligt gott. Funderar smått på att göra lite mindre "limpor" som små baguetter ungefär, men få se om orken tryter innan dess och det bara blir två stora limpor, gott så också! :-)

Nu ska jag fixa morgonmål åt gubben, han steg upp sent som vanligt, vi hörs!



Kommentarer
Erika

Gillar om det du skrivit! Mysigt att se lite prima grejer och inte endast det vanliga sakerna som man kan läsa om varje dag. ;)

2010-09-28 @ 12:37:02
Hemsida/blogg: http://royalorchidholidays.se/hotell/
Joanna

Bakade också piroger med köttfärs häromdagen. Så gott och lättsamt att ha som reservmat i frysen:)

2011-02-17 @ 14:35:40
Hemsida/blogg: http://matvett.se/blogg/joanna-jacobsson
Anders

Tack som tusan för det här receptet! Har förlagt min mors recept och trodde jag lagat den för sista gången. Det här är precis som jag minns det. Ägg och grädde i både köttfärs och deg. Nyttigt och bra! :) Vill minnas att man ska ha lite grovmalen svartpeppar till gräddfilen. Smaskens!

2015-03-11 @ 20:38:33

Design av ANNA'S FOTO

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
Vinn presentkort