Lakritskola

Husets golv är dammsugade och våttorkade och klockan är bara halv ett ännu. Nu blir det nog att äta nåt, skriva lite praktikrapporter och sånt och sedan är det dags för dagens promenad. Vädret ser en aning bättre ut än i morse så vi ska hoppas att det håller sig från att regna ännu ett par timmar.
.
Jag tänkte att jag skulle dela med mig av receptet på lakritskolan som jag gjorde här om dagen, ifall det är flera än vi som inte prenumererar på ÖT och alltså inte fick årets Luciabilaga heller.
.
Lakritskola, ca 60 st. (mina blev nog 80 st)
3 dl vispgrädde
3 dl socker
1 dl sirap
1 msk kakao
0,75 dl turkisk peppar karameller
2 tsk smör
200 g mörk choklad
Klä en form, ca 20x20 cm med bakplåtspapper.
Krossa karamellerna i en mortel (eller som jag, i vitlökspressen ;), eller var riktigt smarta och köp färdigt krossade). Blanda grädde, socker, sirap, kakao och de krossade karamellerna i en vid kastrull. Låt det koka upp under omrörning. Låt sedan koka kraftigt utan lock, rör inte om för mycket under tiden det kokar. Koka ca 15-20 minuter eller tills smeten klarar kulprovet. (droppa lite smet i ett glas med kallt vatten - det ska gå att rulla en seg kula av smeten) Rör ner smöret i smeten (det måste jag erkänna att jag glömde, men mina kolor var goda även utan smör), häll smeten i formen. Ställ kolan kallt att stelna. Smält under tiden chokladen i vattenbad, låt den svalna. Det skall bara vara ca 10°C skillnad mellan kolan och chokladen. Skär eller klipp (jag rekommenderar att klippa, kniven bara fastnade i den sega kolan) kolan i bitar. Doppa varje bit i chokladen och lägg upp på ett bakplåtspapper. Ställ kallt att stelna, men när chokladen stelnat ordentligt så är det bäst att förvara kolan i rumstemperatur annars är den så skarp när man ska äta den. Om man vill kan man sätta något fint papper runt kolorna så har man njutning både för ögonen och tänderna.
.

Kommentarer

Design av ANNA'S FOTO

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
Vinn presentkort