Gaaaah

Mitt smarta humoristiska välformulerade inlägg gick upp i rök innan jag hann publicera det. Så ni får nöja er med den korta versionen - jag skall och städa min syrras gamla lägenhet. Låter väl som en givande sysselsättning på en jullovsdag eller hur? :)

Ha en skön dag!


Jullov

Har fortfarande tretton dagar jullov framför mig och idag har jag faktist skrivit en hel del på vårt idéframförande, vilket har inneburit att en relativt stor sten föll från mitt hjärta. Eller åtminstone byttes ut till en sten av avsevärt mindre storlek. :) I morgon ska jag jobba om hälsan tillåter, har varit en riktig "snorunge" de senaste dagarna så min hjärna har känts rätt så trög. Fortsättningsvis vill den nog inte riktigt fungera som den ska, men vi ska hoppas att det är övergående.

Har firat jul med familjen. Julafton tillbringades till största del i Esse hos gubbens syster där några av hans syskon, svärfar och gubbens farbror hade samlats. Svärmor hade den stora äran att få tillbringa julaftonen på jobbet. Det blev dock lite stressigt för vår del eftersom vi strax efter att ha fått i oss julmaten fick byta om för att tomta både där och hos en granne till dem. Tomtandet tog nog längre än vad vi hade räknat med så det blev bara en snabb kaffe efteråt innan vi for till Kållby.

På julaftonsmorgon fick gubben köra ensam till Vasa, för jag var alldeles tung i huvudet av allt snor, så jag följde med julottan via datorn istället. Sen på dagen kom alla mina syskon och deras familjer hit och vi åt julmat här och t.o.m. tomten kom sig hit på besök trots att det var dagen efter dopparedagen. :) Mina stickade mössor passade i två fall av tre, Kevins mössa var på tok för liten så den måste jag nog skarva i om den ska täcka mera än toppen av huvudet. :) Gubben fick nya skidor av mig i julklapp, han har många år pratat om att han skulle tycka att det vore roligt att skida, men då han nu inte har haft några skidor... Nu är det i allafall slut på den ursäkten! :) Själv fick jag också endel smått och gott, så jag antar att jag varit snäll i år också. Fick bl.a. två par pocketböcker som jag knappt kan bärga mig från att börja plöja igenom. Som tur har jag ju skrivit på mitt idéframförande nu så småningom kanske jag kan slå mig till ro på soffan med en bok under näsan, utan att ha alltför dåligt samvete.

På julaftonskväll var vi också en sväng till Larsmo för att träffa svärföräldrarna och gubbens syskon. I Näs var det fullt hus, bara ett par stycknar saknades för att hela familjen skulle vara samlad. Senare var det tänkt att vi skulle på inflyttningskaffe till Sara och Jimmys, men det fick vi skippa iom att Kevin fick en mindre trevlig julklapp i form av magsjuka. :( Hoppas han är frisk tills nyårsafton i allafall! Vi hade glömt att ta med Moas och Zackes julklappar så vi pratade lite om att föra dem senare på kvällen, men när vi kom tillbaka till Kållby var vi båda rätt så trötta så vi kröp under filten på soffan och hade tänkt stanna där resten av kvällen. Men se det tänkte inte våran Moa godkänna. Hon ringde upp och övertalade oss att komma dit. Och vem kan motstå en fyraåring som så bestämt säger i telefon att "Hon blir så irriterad om vi inte kommer, då vi lovat!" :) Vi hade en trevlig kväll i vilket fall som helst och Moa, hon var ju nöjd när vi kom, inte minst för att vi hade med hennes julklapp. :)

Gårdagen tillbringades till största del framför Guitar Hero. (surprise, surprise... ;) ) Jag börjar snart nästan bli skicklig. Haha! Gubben fick så lov att styra kosan mot Vasa på kvällen eftersom han i dag skulle börja på sitt nya jobb. Själv satt man ju uppe mera eller mindre halva natten eftersom man svängt dygnet fel väg. Hade dock klockan på nio i morse för att tvinga mig upp och börja få livet på rätt köl igen. I morgon väntar ju troligtvis jobb från klockan sju så då gäller det ju att vara någorlunda skärpt.

Nu är det bara det, att jag borde göra något åt Kiras päls innan hela hunden bara är en stor hårtova. Här busar hon som en galning med morsans hundar och springer ute i snön, så den senaste tiden har inte gjort så vidare gott för hennes päls. Jag borde skämmas som har henne att se ut som hon gör, men förhoppningsvis blir det lite bättre efter idag. En ordentlig spark i baken åt mig själv bara!

Ha en skön vecka!

I´m still alive!

Det är en stund sedan jag gav något livstecken ifrån mig här på bloggen, men jag kan trösta er med att jag lever och mår, om än något sisådär då jag idag har känt av både lite ont i halsen och en kombination av både rinnsnuva och nästäppa. För två år sedan hade jag bihåleinflammation på julen och jag hoppas att det inte upprepar sig. Hur som helst så har jag haft en vecka jullov redan och gubben har också varit ledig. Dock har all vår lediga tid tillbringats vid Sara och Jimmys bygge, från morgon till sena kvällen. Resultatet av vårt slit fick vi igår då de äntligen kunde flytta in i sitt nya hem, med två dagars marginal till julen! :) Har behandlat tak och väggar med vitpigmenterad såpa, tvättat, gnuggat, skurat, listat, kaklat osv. Ryggen har ropat efter nåd på kvällarna, men känslan av att kunna slänga sig ner i soffan med en känsla av att ha gjort en god gärning gjorde det värt all möda. Nu väntar jag bara på att få riva igång med ett eget bygge någon gång.
.
I dag har jag faktiskt varit i jobb på min kära korvfabrik, även om det inte blev någon riktigt lång dag. Fick i allafall mandeln i julgröten, för andra året i rad och fick då en överraskningspåse som visade sig innehålla ett förkläde och två DaCapo. Efter avslutad jobbdag för jag och mor in till stan för att fixa de sista julklapparna. Jag fick dessutom inhandlat ett par nya jeans och lite underkläder åt mig själv, något som verkligen behövdes. Jag är ingen shoppingfantast och även om det var roligare att shoppa för en tid sedan när jag hade lyckats gå ner i vikt så hjälper det inte mycket nu när kilona har smugit sig på tillbaka och man är så illa tvungen att åter en gång köpa kläder i storlekar som man en gång lovade sig själv att aldrig mera behöva köpa. Men jag har ju bara mig själv att skylla, min karaktär var inte tillräckligt stark den här gången heller även om det verkade så lovande i början. Lyckligtvis har vi ju snart ett nytt år, med nya tag.
.
I kväll har jag stickat klart den sista av julklapparna till mina syskonbarn, nu återstår bara lite trådfästande i morgon och sedan ska jag slå in dem också, sen är jag redo att ta emot julen. Ska äta julmat här hemma först på juldagen i år, undrar hur det kommer att kännas, lite konstigt tror jag nog. Ska en sväng till gubbens syster på julafton, men sedan kommer vi nog att vara i Kållby resten av kvällen.
.
Nu ska jag börja sova, om det nu går att få nån vidare sömn med tanke på halsen och näsan. Hoppas det är bättre i morgon, annars får jag väl nog småningom söka mig till apoteket för att köpa nässpray och Strepsils.
.
Vill önska alla mina bloggläsare en riktigt skön jul, med tid att umgås med nära och kära och med hopp om att ni i julstressen också hinner reflektera över julens viktigaste budskap!

Nåjaaaa

Nu byri vi snaart tala idéframförand.
A viri ti Anettes i kväld å förutom att jag a fått vara me dömde gullo bååne hennas så kom vi faktiskt en beta på veiji va gälder arbeiti vårt. Vi a nu konstatera liti meir exakt va vi ska laga om å ho vi ska göra, saan deila vi upp idi skrivasi så he ska väl no fix se, ska skriv ca två sidor på var å saan lägg till på varaades om i känns som att na fatas, saan ska vi ännu händ snack i hop oss tide baket nyåri fyri i rittit ska lämnas in. Dähä ska no ga bra, ja känder ju me meir hoppfull än ja a gjort på läng va gälder skola. :)
.
A dessutom fått sticka fäädi en till julklapp i kväld. Två kvar, varav adi eina känns liiti övermäkti men om int ja hendar stick i så hittar ja på naana, int ska vi ta dähä liivi så hålt.
.
Ja a int fått na meddeland från VCS ännu ida, så få si om i vaar åv me na arbeitas eldä int. Bööver ja seij att jag skådar på telefon stup i kvartn för att int miss om i sko ring eldä ja int sko hend svara i tid på na meddeland.
.
Nu ska jag si om jag sko ritti få njuti åv at fa o sova, a längta heim ti sänje miin heila dan, blev vansinnit kortan natt igen, man sko int få byri skåda på huse på näti såde seint på kvälda, man vil ju alder vaar fäädi. :)
.
Då motiverat ti skriv på dialekt, men man måst ju varier se.

Gråter blod

åtminstone nästan.
Har suttit och kämpat jag vet inte hur länge och jag kommer ingenvart! Och jag kan inte låta bli att fråga mig varför (och nu komer en lång harang) HAR INTE SKOLAN JOURNAL OF MIDWIFERY & WOMEN´S HEALTH SOM E-TIDSSKRIFT NÄR DE HAR EN MASSA ANNAT SKRÄP SOM INGEN ÄNDÅ VILL LÄSA. En enda stackars vetenskaplig tidsskrift som har att göra med barnmorskeri och icke då, den har de inte. Så nu återstår två alternativ: Antingen söker jag mig till skolan i morgon efter jobbet och kopierar så gott som två hela tidningar där artiklarna som jag ska ha finns, eller så betalar jag endast 10 USD per artikel via nätet. I båda fallen är det fråga om en förmögenhet för att jag ska få dom där arma artiklarna. Skulle skolan bemöda sig om att ha den som e-tidsskrift så skulle jag kunna printa ut dem gratis här hemma. Surt sa räven om rönnbären.
.
Har inte skrivit många ord i kväll, men tillika vet jag inte om det gör något, har ju i vilket fall som helst hunnit fundera rätt så ordentligt på vad jag tycker det ska innehålla osv. Vi kommer kanske en bit längre i morgon. Nu orkar min stackars skalle inte längre.
.
Nu ska jag tycka synd om mig själv en stund, undrar om gubben har kvar nåt godis? ;)

Dag två avklarad

Det känns bättre efter den här dagen, även om jag ännu är rätt så bortkommen. Kanske åtminstone vissa rutiner börjar sitta snart. Har också haft lite mera patientkontakt i dag, så nog blir det härav ännu ska vi tro. Dock känns nog dagarna där väldigt långa i jämförelse med de på hemsjukvården.
.
De ringde mig i dag från VCS och sa att de fått vikarier för de nätter som behövdes, men att det kommer att behövas flera den här närmaste tiden. De skulle skicka sms när de vet vilka datum det behövs så får jag se om det passar för min del nån av de dagarna. Kläder skulle finnas på avd så det är bara att söka sig direkt dit så kommer det nog att ordna sig. Nu är det nog så att jag hoppas de hör av sig med några datum, jag behöver utmana mig själv lite och tänja på mina gränser i stället för att vara så bekväm och bara hålla mig till det trygga område jag känner att jag någorlunda behärskar.
.
Det blev inte allt för mycket gjort på idéframförandet i går heller, så idag måste jag verkligen ta mig i kragen, ska träffa Anette i morgon kväll så det vore ju bra åtminstone ha nåt att utgå ifrån då. Just nu känns det nog som om jag inte alls skulle orka med något slutarbete, minns inte när något senast skulle ha känts så här trögt.
.
I kväll tror jag det blir tonfiskpaj till middag. Intresseklubben antecknar vilt förmodar jag... :) Ha en bra tisdag!

Ibland förvånar jag mig själv.

Efter mitt senaste blogginlägg för nån ynka timme sedan har jag:
Rastat hunden.
Hämtat ut ett paket på posten.
Handlat.
Kommit hem och konstaterat att innehållet i paketet var söndrigt.
Fått ett jobberbjudande på intensiven för nyfödda på VCS. (gällde ett par vaknätter denna vecka)
Ringt gubben och vojat mig om beslut som måste tas och samtal som måste ringas.
Ringt till företaget som skickat mig söndriga föremål.
Avklarat en hel konversation på finska, ongelmatta! (utan problem, alltså).
Fått ordnat att mitt nya (förhoppningsvis hela paket) skickas till Kållby i stället för hit.
Erbjudit mig att vaka fre-lö, även det på finska. Har dock inte fått nåt svar ännu.
Ringt min mor och informerat henne om att det kan komma en suspekt postavi.
Ringt min man för att fiska lite beröm över mina bedrifter och för att diskutera kvällens meny.
Skrivit detta inlägg för att informera omvärlden om min existens och att jag ibland faktiskt får gjort något.
(Dock har jag inte gjort ett sk*t åt mitt idéframförande ännu.)
.
Nu sitter jag och vet inte om jag ska hoppas på att slippa i jobb eller inte. Jag är så osäker på om jag ska klara av det, förutom att det är ett helt nytt ställe som jag inte har varit på förut så är det väl inte direkt den minst krävande avdelningen. Jag har ingen nyckel, inget skåp och inget ikraftvarande avtal på vcs. Känns som att man tar steget över kanten och inte vet hur långt det är till bottnen. Jag både hoppas att jag får komma, för erfarenhetens skull och hoppas att jag inte behöver komma, för att det skulle förenkla mitt liv lite för stunden. :)
Nu - maletköttsoppa ska kokas och skolarbete skrivas.

Ååhej!

Första praktikdagen avklarad. Fick allt för lite sömn i natt, höll på och fixade mina papper hit och dit och gjorde än det ena och än det andra så klockan hann bli miss i nassen innan jag slöt mina blå. Sen hade gubben sin klocka på ringning nångång där på morgonnatten, fråga mig inte varför för han skulle till kvällsskifte. Så med ögonen lite halvt i kors har jag avverkat min första dag på nya avdelningen. Jag har inte haft så väldigt mycket patientkontakt i dag, har varit lite rundvandring och sånt och så har jag suttit och begrundat en inskolningsmapp ganska ingående. Min egentliga handledare kom först till kvällsskifte i dag, så jag har fått hänga med lite olika idag. Men, men... hoppas på en lite mera strukturerad dag i morgon och småningom även lite mera patientkontakt, inte blir man så mycket klokare av att sitta och studera mentalvårdslagen och avdelningens ordningsregler.
Jag fick sluta lite tidigare och tog en sväng via skolan där jag lämnade in mina praktikdokument från förra stället och sedan gick jag till biblioteket för att försöka hitta lite mera matnyttig litteratur till idéframförandet. Känns som att det börjar bli rätt så nära nu och jag har inte skrivit ett enda ord, undrar hur långt Anette kommit? Ska träffa henne någon dag denna vecka så vi förhoppningsvis får någon rätsida på vårt projekt. Nu kom jag i allafall hem med ytterligare fyra böcker från biblioteket, lite vårdvetenskap, lite forskningsmetodik och en rapport om fosterscreening i Finland. Ingen av dem känns direkt som lockande läsning för tillfället, men ibland har man inget val.
Nu ska jag ta min vovve ut på en pissetur och sedan ska jag väl försöka sätta igång med att plöja genom böckerna. Usch, vad det tar emot!

I morgon gäller det

Har printat ut mina praktikdokument och kollat in kartan på nätet så att jag hittar till rätt byggnad, så nu gäller det bara att ställa klockan på ringning i morgon bitti och hoppas på det bästa. Är nog en aning nervös redan, men kanske det släpper småningom.
Har annars haft en trevlig kväll hos Kim och Annika, vi bor kanske en kilometer från varandra, men vi har ändå inte kommit oss dit för att hälsa på trots att både vi och de bott här i ett halvt år ungefär.

Julklappshandel

Påbörjade julklappshandeln i förrgår efter min sista dag på hemvårdspraktiken och fullföljde den i går med maken på stan. Nu ska det bara stickas en maska eller två innan alla julklappar är helt färdigställda, men jag har ju lite tid på mig att sticka innan julafton.
Lotta och Wilmer sov över natten till lördag, hade fredagsmys med tortillas, chips och dipp och såg på Idolfinalen. Sedan tillbringades som sagt förmiddagen på stan och sedan blev det mest stickande resten av kvällen. Gubben fick för sig att prova på en ny frukt som han inte sett tidigare. Den hette något i stil med Persimon och rekommenderas verkligen inte! Ett par timmar efter intaget mådde han pyton och hade världens magplågor som resulterade i att frukten kom samma väg upp tillbaka där vid tretiden i natt. Där fick man springa och passa upp en sjukling mitt i natten. Som tur lättade plågorna efter det så han nu fick sova åtminstone lite i natt. Men jag har en känsla av att ingen av oss vågar sig på de två frukterna som vi ännu har. :)
Denna dag började med gudstjänst, sedan (efter att vi sjungit oss hesa) drog vi vidare till McDonalds med H&M. Nu är vi hemma igen, mätta och belåtna. I kväll är vi bortbjudna, ska ta en liten tupplur tills dess, så man orkar vara social :)
Hoppas ni har en skön helg!

Jihuu!! :)

Praktikseminariet är avklarat, snön utanför är skottad och jag lämnar det mesta av städningen åt gubben och åker till Kållby för en sista praktikdag i morgon. Sen det nästbästa: Jag har kommit på vad jag ska köpa till julklapp åt min käre make. Sen det allra bästa: Min käre make har fått ett nytt jobb! :) Han ska härefter börja montera hytter på Targabåtar vid Botnia Marin i Malax. Han var dit på intervju i morse och hade fått besked redan i dag att han får jobbet. Gissa om han lät glad när han ringde! :)
Nu ska jag plocka lite här i stugan så att gubben inte storknar när han ska dammsuga.
Ha det gott!

Äntligen

I kväll har jag äntligen fått ihopskriven min praktikrapport. Som vanligt vill jag ju ha en tendens att lämna saker och ting till sista minuten och eftersom jag ville lämna in den i övermorgon på praktikseminariet för att slippa åka in till skolan med den i januari så var det på tiden att jag satte mig ner och plitade ihop några sidor. Nu gäller det bara att få min utvärdering av mina handledare i morgon och så måste jag komma ihåg att ta avdelningsskötarens underskrift på min arbetslista, sen är jag klar att avverka seminariet på torsdag.

Ska starta i morgonkväll ungefär en sex tiden, fyra av mina klasskompisar ska sitta på så det är skönt att slippa köra ensam, senast jag körde till Vasa var jag så fruktansvärt trött att jag allvarligt funderade på att köra till sidan och ta några minuters powernap. Med sällskap i bilen hålls man lite mera alert.

Fick dessutom ringt till min nästa praktikplats i dag och inkommande måndag vid en åtta tiden skall jag infinna mig på avdelning två på Vasa centralsjukhus psykiatriska enhet. Vad månne väntar mig där? Jag skulle ljuga om jag påstod att det inte var det minsta spännande med mentalvårdspraktiken. Vilken tur att det bara är en vecka till att börja med, så får jag se om det lyckas att fortsätta fyra veckor igen efter julen. :)

Nu ska jag njuta av att ha varit någorlunda duktig idag. Har belönat mig med lite choklad redan i förväg, så den delen är redan avklarad. Undrar om man kanske skulle försöka sig på lite Guitar Hero? Börjar bli ett tag sen sist nu igen. :)

Det var nära ögat!

Den här dagen har tillbringats på garagepanelspikningstalko i Fagernäs. Det var rikigt roligt, jag börjar känna mig som en riktigt byggare Bob småningom. Bra att skaffa sig lite byggerfarenhet också tills man nån gång i framtiden förhoppningsvis ska ta itu med ett eget bygge.

Nära ögat var det dock när vi körde hem i vår gamla mazda. Vi hade kört genom rondellen som kommer när man kör från Larsmo in till Jakobstad och hade nog fått upp hastigheten till åttio igen. Framför oss kör en skåpbil med släp som svänger in på avfarten till Jakobstad och i mötande fil kommer först två bilar, sedan ett mellanrum och en bit bort ytterligare en bil. På avfarten från Jakobstad står en svart volvo och väntar på att slippa ut på Larsmovägen. Jag hann tänka att nu ser volvoföraren inte oss bakom skåpbilen utan ser bara mellanrummet mellan bilarna i den andra filen och i samma ögonblick ser jag hur han/hon börjar köra ut på vägen mitt framför oss. Jag skriker ju som en stucken gris förstås och gubben nitbromsar, men med detta väglag och en hastighet på åttio km/h så ränner ju bilen bara framåt utan att nämnvärt minska på hastigheten. Jag hann tänka många tankar under de sekunder som vi mera eller mindre utan kontroll rände rakt mot sidan på volvon. I sista sekund lyckades min älskade underbara make styra över till andra filen och med en marginal som räknas i centimetrar kurvar vi runt framändan av Volvon och in tillbaka i vår egen fil innan vi möter bilen i den mötande filen. Här kan man tala om att ha änglavakt, för närmare kommer man inte utan att det tar i. Både vi och volvoföraren slapp ju undan med blotta förskräckelsen och jag hoppas att han/hon ser efter lite noggrannare i framtiden! 

Kvällen har tillbringats på självständighetsbal i sällskap med söta Moah och nu har gubben åkt hem till Vasa igen. Dock åker jag ju dit i övermorgon så jag ska väl klara mig tills dess. Borde komma igång med färdigställandet av mina praktikdokument, skulle vara skönt att ha alla klara tills torsdag så slipper man fundera på dem sen. Tre dagar kvar på hemsjukvården, skulle helst fortsätta fem veckor till, men får väl vänja mig vid tanken på att byta praktikställe. Snart är det ju jullov dock, bara 11 dagar kvar! 

*raaaap*

Denna dag har då gått i ätandets tecken.
Tog sovmorgon fram till lunchen ungefär, även om jag inte sov så länge så låg jag kvar och läste och hade brottningsmatch med gubben. Tog ett tag innan han fattade vinken och steg upp så att jag riktigt fick breda ut mig över hela sängen. :)

På kvällen var vi på Wilmers 2-årskalas i Näs. Träffade en stor del av gubbens syskon och ett antal syskonbarn, full rulle! Efter kalaset skjutsade vi hem Davids systerdotter Amanda och sedan tog vi ett beslut som vi i efterhand kunde konstatera att inte var så klokt - vi hämtade mat från Korv Görans innan vi styrde kosan mot Kållby. En knapp halv portion kebab med franska senare så var man så proppmätt att man nästan rullade till soffan för att bänka sig framför kvällens Beck.

Nu är ögonen mera eller mindre i kors och jag ska slänga mig i säng, tror det blir sovmorgon i morgon också. Nu är bara problemet det att jag ännu är så mätt att jag kunde spricka så det lockar inte speciellt mycket att lägga sig och trängas. Urk. Det är lätt att vara efterklok. ;)

Godnatt!

Lördag

Vilken fullspäckad sådan dessutom!
Började dagen med att åka till Sara och Jimmys husbygge i hopp om att få jobba inomhus med lite listande eller nåt i den stilen, men tji fick vi. ;) Där var golvet spacklat och skulle torka så vi jobbade utomhus i stället med att spika panel på garaget. Kallt som på nordpolen, men roligt ändå. Fick ju även njuta lite av Kevin, Pontus och Teddivovven vilket på inget vis gjorde dagen sämre.

Väl hemkomna avnjöt vi lite ugnslax innan vi hoppade i bastun. Efter bastun var man i sanning trött och hade gärna dragit täcket över huvudet en stund, men eftersom vi var bortbjudna på "klassträff" till Irene och Emils så fick vi styra kosan mot Lepplax i stället. Har där haft en rolig, om än något högljudd kväll ( tänk er 8 barn och nio vuxna som alla försöker få en syl i vädret. ;) ). Många minnen väcktes till liv och vi kunde lugnt konstatera att vi har blivit både äldre och klokare med åren. Roligt också att få lite uppdatera sig med läget i varandras liv, man träffar ju inte alla så ofta så det hinner hända så mycket mellan varven.

Kvällens huvudnyhet var ju nog dock att lillebror Martin och hans Soffi ringmärkt varandra. Tänk att min lille lille lillebror har blivit så vuxen, man hinner ju inte med i svängarna. :)

Nu ska  jag slappa en stund i soffan innan jag kryper till kojs med min älskling, snart flyttar jag hem till Vasa och min egen säng igen, bara nästa vecka kvar och ett par dagar under jullovet när jag ska jobba. Sen är det inte länge till sommaren då vi förhoppningsvis säger tack och hej till Vasa, åtminstone som fast bopunkt.

Godnatt!

ps. tack för kommentarerna till föregående inlägg, skönt tillika att veta att man inte är ensam, även om man skulle hoppas att ingen annan skulle behöva lida av samma problem. Och Fia - jag får nog försöka ändra mig, för jag vill i sanning inte bli ibankad vett av en som behärskar kampsportsteknik! :P ds.


Det där med självförtroendet...

Sökes: en mirakelkur för ett självförtroende som är i botten.

Hade en givande diskussion med min handledare i dag. Hon gav mig lite feedback på hur jag jobbat hittills under praktiken och vad jag kan tänka på osv. Hon sa bl.a. att jag gör ett noggrant och bra arbete och att jag är bra på att dokumentera. Det jag borde arbeta på är den sociala biten, att våga prata mera under hembesöken och inte bara följa med diskussionen som hon för med klienten. Jag vet ju att det är den biten som jag har svårast med, jag har inga problem med att prata, de som känner mig vet nog att jag ofta öppnar munnen en gång för mycket än en gång för lite, men när jag träffar människor som jag inte känner så har jag väldigt svårt att ta samtalsämnen sådär ur luften. I bland går det bättre om jag har något jag vet att jag måste fråga eller så, men att bara småprata för att "fylla ut" en diskussion är väldigt svårt för mig. Om den diskussion som förs är mellan mig och en okänd klient och denne inte själv är överdrivet pratsam så blir det väldigt fort tyst. Dessutom har jag väldigt svårt att veta vad jag ska inflika i en diskussion som pågår mellan min handledare och en klient. Även i fall där det inte gäller ett vårdare-klient förhållande så har jag väldigt svårt att prata obehindrat med okända människor. Jag antar att jag lider av ett smärre socialt handikapp, eventuellt något man kunde placera i samma kategori som min telefonfobi.

Men nu åter till självförtroendet som jag tänkte att det här skulle handla om. Hur i hela friden är det så omöjligt för mig att ta kontruktiv kritik? Om jag ser objektivt på vad min handledare sa i dag så var det övervägande positiv kritik och jag hörde henne säga att jag kan saker, t.o.m. att jag är bra på vissa saker. Någon som tror att jag tänkt mycket på det ikväll? Inte. Det som med jämna mellanrum poppat upp i mitt huvud är att jag är dålig på att prata med folk, att jag inte kan föra en normal diskussion och att jag aldrig kommer att klara av att jobba inom vårdbranschen. Var det vad min handledare sa? Nej - absolut inte! Men det är vad min stackars förvrängda hjärna och ett obefintligt självförtroende sakta men säkert försöker få mig att tro att hon sa. Varför ska det vara så svårt? Varför ska man ha såna krav på sig själv att t.o.m. väl framförd konstruktiv kritik ska kännas som ett stort fatalt misslyckande? Och varför denna rädsla för att överhuvudtaget misslyckas med någonting?

Jag har många gånger försökt fundera över varifrån alla dessa krav som jag ställer på mig själv kommer, men jag har ingen förklaring till det. Jag har aldrig upplevt att någon annan har satt krav på mig, eller om någon satt krav på mig så har de ändå inte varit så höga som de jag satt på mig själv. Har någon bett mig hoppa en meter så har jag hoppat en och en halv. Bara för att inte på något vis misslyckas, inte kunna leva upp till någons förväntningar. Till vilken nytta? Varför jaga toppbetyg? Varför jaga beröm då de gånger jag får beröm bara leder till att jag blir generad och ännu mera rädd för att inte kunna prestera lika bra, eller hellre ännu bättre nästa gång. Varför är det så svårt att ta till sig beröm överhuvudtaget? Jag minns ännu känslan när jag fick beröm från min finskalärare, enligt henne så pratade jag mycket bra finska för att vara svenskspråkig och jag hade endast några små grammatikfel i den muntliga tenten. Tror ni att jag fick ett ökat självförtroende när det gäller att prata finska? No way. I stället skämdes jag över berömmet och kände nästan skuld över att jag skulle ha lurat henne att tro att jag kan finska, för det kan jag ju absolut inte.

Jag vet att jag inte har en realistisk syn på vad jag presterar och vilka krav man borde ställa på sig själv. Jag vet att jag inte är fullständigt okapabel att föra en vettig diskussion - jag har ju diskuterat med mer eller mindre okända patienter hela sommaren och det har gått hur bra som helst. Jag har ju inget fel på förståndet (hoppas jag i allafall). Men jag önskar att det vore så enkelt som att trycka på en knapp eller nåt i den stilen för att på något vis kunna omvandla det jag egentligen vet till att även bli det jag känner. Jag önskar att jag kunde ta ett misslyckade som en möjlighet till utveckling istället för att gräva ner mig i det och tro att jag är helt värdelös. Som sagt, jag söker den där mirakelkuren. Någon som har nåt som fungerar? Helst nåt snabbverkande, tack.

Om någon stackare orkat sig genom hela den här rappakaljan av självömkan och gnäll så förtjänar ni en guldstjärna. Eller ett plus i kanten. Vilket som. Nu är jag trött och jag hoppas jag får sova gott, i morgon är en bra dag. Min älskling kommer hit och med honom har jag inga problem att prata. :) Godnatt!


RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
Vinn presentkort