Finsk jättepirog

Sitter här på blanka förmiddagen vid mina föräldrars och håller egentligen på att gräva igenom min mors recept för att möjligen hitta nåt riktigt smarrigt att veva ihop sen. Sen blev jag tvungen att kopiera några recept som jag bara måste ha hem, bl.a. ett på en Finsk jättepirog som är supergod och räcker till många. Man gör den på en hel plåt och receptet är räknat för 15 personer. Faktiskt tror jag att jag ska bjussa på det receptet, ifall nu nån av er får storfrämmande på en kvällsbit nån gång!

Finsk jättepirog (15 pers)

Pajdeg:
1,2 l vetemjöl
400 g margarin
1 tsk salt
2 ägg
2 dl grädde eller gräddfil

Köttfyllning:
200 g hackade champinjoner
1 stor finhackad gul lök
1 hackad vitlöksklyfta
1,2 kg köttfärs (älg eller magert nötmalet)
2 äggulor
1 dl grädde
1,5 dl hackad persilja
2 dl riven ost (emmental)
salt 0,9% och pepper 2 g/kg

Gör så här:
Hacka samman mjöl, salt och matfett till en grynig massa. Tillsätt ägg och grädde. Arbeta snabbt ihop degen. Lägg den kallt att stelna.
Fräs matfettet i en stekgryta, lägg i först lök, sen svamp och sist köttfärs och låt det småsteka under omrörning tills vätskan kokat bort. Ta grytan från värmen och rör ner äggulorna, grädde, persilja och ost. Smaka av med salt och peppar.
Dela degen i två delar, den ena något större. Kavla ut degen till en kaka 30x40 cm. Rulla upp den på kaveln och rulla ut den på en smord plåt. Lägg på köttfyllningen en bit från kanterna. Kavla ut den andra halvan av degen och lägg den över. Tryck ihop kanterna med en gaffel. Kavla och sporra remsor på resten av degen, lägg dem i sneda rutor över pajen. Pensla på ägg. Gör tre-fyra hål med en äppelpipa eller stick hål med gaffel.
Grädda pirogen i 200 °C ugn 25-30 minuter. Servera varm, skuren i bitar. Bjud fast kall gräddfil och små ättiksgurkor till, gärna också en grönsallad. Njut!

Jag känner hur snålvattnet börjar rinna när jag skriver, den här får jag nog vänta med att göra tills jag börjat äta ordentligt igen.

Har annars bestämt mig för hur jag ska fortsätta med min diet. Efter den här veckan kommer jag att småningom börja plocka in mat i min meny. Blir först endast proteinrika livsmedel som tillägg till måltiderna, som typ tonfisken jag redan ätit och lite rent kött. (som jag också åt en bit (obs, liten! :-) ) av i går, supergott!) Sen när den portionen växer så kommer jag att tillsätta grönt och då ta bort en av ersättningsmåltiderna. SAMT fortsätta motionera minst lika mycket som jag gjort den senaste veckan, så då räknar jag med att kilona nog drar sig tillbaka undan för undan. Blev jätteglad i fredags också, hade minskat 400 g sen torsdagen, vilket innebar att nästan ett kilo åkt på två dagar. Stor skillnad mot vad tidigare då det tog fem dar att få bort 200 g.
Nu när vi är hos mina föräldrars kommer jag inte att väga mig, eftersom deras våg antagligen inte överensstämmer med vår och jag vill varken bli besviken här (om deras visar mera än vår) eller hemma sedan om det visar sig att vår våg visar mera än deras. Får helt enkelt ge mig till tåls tills jag är hemma igen. Men det är som jag visste, här är man så otroligt sugen på att äta nåt, alla andra äter ju runt omkring en!

Nästa helg när vi är på resa så kommer jag att äta på frukosterna. Ska fråga min konsulent vilka saker jag absolut ska undvika och vilka jag med "gott samvete" kan unna mig. Jag hoppas verkligen att jag kommer att kunna njuta så som man borde få göra när man är på resa. Att äta är ju halva nöjet! :)

Just nu har jag linfrön, solroskärnor och rågmjöl på svällning, ska baka en sats av Joannas goda "fågelfröbröd" så att de här hemma också får smaka, för enligt gubben var det ju otroligt gott. Funderar smått på att göra lite mindre "limpor" som små baguetter ungefär, men få se om orken tryter innan dess och det bara blir två stora limpor, gott så också! :-)

Nu ska jag fixa morgonmål åt gubben, han steg upp sent som vanligt, vi hörs!



Yttersta graden av självplågeri.. :)

Var nog i går om kvällen. Efter att vi bastat och gubben var i duschen så säger han plötsligt att jag ska ta i honom för att han håller på att svimma. Han var alldeles snurrig så jag fick ha honom att sätta sig på golvet och där satt han en lång stund innan han kunde stiga upp igen. Han har ätit alltför dåligt de senaste dagarna, fuskat både med diet och vanlig mat så det var inte konstigt att han blev yr, speciellt inte med tanke på hur galen han är på att basta! :-)

Fick så lov att fixa honom något att äta så jag gjorde tre stycken varma smörgåsar med tonfisk och ost. Sen var det bara att sitta och se på när han mumsade i sig dom, oj vad jag våndades! Måste erkänna att jag smakade en pyttepytteliten bit, kanske en tiondedels tugga och det var så gott! Fick uppbåda all min självbehärskning för att inte göra smörgåsar åt mig också. Men i morse när jag steg på vågen fick jag för en gångs skull en glad överraskning, hade mist ett halvt kilo sen i går. Jag hoppas verkligen att fettförbränningen kommit igång ordentligt nu efter att jag mutat min kropp med lite tonfisk. Men jag antar att det blir lite bakslag i morgon igen, det skulle ju vara för bra annars.

I dag i skolan började vi en ny kurs i immunologi och patologi. Den verkar riktigt intressant, gillar dessutom vår föreläsare, hon har ett underbart sätt att förklara saker och ting så att dom bli enklare att förstå och lyfter fram exempel som är lätta att komma ihåg. Sen skulle vi ha den sista första hjälp lektionen på eftermiddagen, men eftersom den halva av klassen som jag hör till redan hade haft det som vi nu skulle ta upp så fick vi ledigt resten av dan och istället komma med då den andra halvan har den lektion som vi missat. Blir sen senare i mars, strax innan praktiken.

Skulle vara duktig i dag och ta itu med städningen när jag ändå fick sluta tidigare men jag la mig i sängen och somnade så dit for all den extra tid jag hade. Men vi har nu iallafall röjt lite här, ska packa senare i kväll och sen så lovade gubben att dammsuga medan jag är i skolan i morgon så att vi kan åka norrut genast när jag slutar. Om han sen håller det han lovat är ju en annan femma. Nu ska vi på bibelstudium, (och sitta och snålas sen när de andra äter smörgåsar efteråt ;) ) och efter det ska jag packa och sen är det godnatt här hos oss. Har somnat så bra hittills den här veckan, har inte varit vrålhungrig så jag har inte behövt spendera så mycket tid på att fundera över allt möjligt ätbart utan jag har kunnat somna i stället, så skönt!

Ha en skön kväll!

HurtBULLEn fortsätter..

I dag hade vi då förbandslära hela dan, så vi har snurrat och surrat och lagt alla världens olika förband. Sen slutade vi förstås på en sån tokig tid att jag precis missat treans buss. Men sen fick jag världens snilleblixt och tänkte att vadå, jag kan ju gå hem! Enligt Eniros kartor har jag ca 4,5 km hem, så jag tänkte att det är ju en riktigt lagom promenad och det var det också. Hade lite väl tung väska bara och sen också en plastpåse med mina praktikkläder, men nog gick det ändå. Tog ca 45 minuter att gå så jag antar att 4,5 km kan stämma rätt så bra, brukar ta ca 1 h att gå 6 km när man inte har nån vovve med som hela tiden skall stanna för att lukta eller annars uträtta livsnödvändiga behov.

Så, nu är jag hemma, Kira blev säkert lite besviken då hon inte fick följa med på nån långpromenad i dag, men så pass hurtig är jag nog inte att jag fortsätter en timme till.. :-) Har dessutom rätt så mycket träningsvärk efter de senaste dagarnas strapatser så mina ben är nog värda en liten vilopaus.

Undrar hur jag ska klara den här dagen utan att äta nån tonfisk. Blev så sur igen när jag steg på vågen i morse. Vet ni att på fem dagar har jag gått ner 200 g, HALLÅÅ?!? Det är ju ±0!! Man skulle ju rasa i vikt med den här kuren, men ser du pyttsan, usch vad sånt här tar på motivationen. Får bara försöka tänka att det säkert är för att jag motionerat så flitigt de senaste dagarna och fått en massa muskler i stället som också väger. Så snart börjar det nog rasa igen ska vi tro. Får bara hoppas att jag orkar hålla ut tills dess!

Mera har jag inte på hjärtat, få se vad kvällen för med sig, måste försöka hålla hungern stången med vatten nu i ca en och en halv timme till innan jag smaskar i mig dagens svampsoppa, annars blir nog kvällen lång!
Ha en trevlig kväll!

Tisdag



Fick en vacker tulpanbukett av min kompis Mia. Bilden gör inte buketten rättvisa på långt när, men en liten aning om hur den ser ut! Den står på vårt matbord och förgyller vår vardag för tillfället, för vid det matbordet är det glest med andra glädjeämnen just nu! ;)

I dag har vi haft praktik i skolan. Vi lärde oss om hur man bör handskas med en avliden patient, om de olika rutinerna vid dödsfall inom vården. Sen hade vi lite skolning om trakeotomi och skötsel av patienter med det. Så blev det lite blodsockermätning också. På eftermiddagen lärde vi oss ett dataprogram som används inom vården för dokumentation av alla vårdåtgärder osv. Otroligt vilket skrivande, tur att man är van med rapporterande och dokumenterande från tiden som laborant! :-) Nåt bra förde ju den tiden med sig! ;)

Efter skolan fick jag ännu stanna kvar en stund och lära en på min klass om hur man byter en stomipåse, eftersom hon varit tvungen att vara borta när vi hade gjort de övningarna. Passade bra för min del, fick ju repetera det en extra gång. Nästa fredag har vi praktiskt prov så tills dess vore det ju bra om de olika arbetsskedena fanns i färskt minne.

Efter att jag kommit hem blev det en långpromenad med Kira, försökte göra allvar av hennes "träning". Jag är så led på att hon drar i kopplet när vi är ute och går. Innan vi flyttade till Vasa gick det att vara ute på promenad med henne utan att använda koppel överhuvudtaget, men sen vi flyttade har jag inte vågat ta några risker. Vilket förstås har resulterat i ett ständigt dragande i kopplet, irriterande! Det är bara det att hon är så ivrig när man börjar gå så det är inte innan man är halvvägs hem igen som den mest ivern hunnit mattas av och hon kan koncentrera sig på att lyssna på vad jag försöker förmedla till henne. Men sen gick hon riktigt snällt resten av vägen hem. Blir att vara envis, nog ska hon väl lära sig småningom.

Nästa veckas helg blir det Stockholm för mig och gubben. Vi ska närvara vid en prästvigning i en av församlingarna där och vad passar då bättre än att förena "nytta" med nöje? :-) Det värsta kommer ju dock att vara det där med maten. Misstänker att jag inte har börjat äta nån vanlig mat innan dess, men hur roligt är väl det att åka båt två gånger utan att kunna äta på varken stående bord på kvällen eller frukostbuffén? Får uppbåda all den karaktärsstyrka som kan finnas i mig. Har i dag ätit upp den andra halvan av tonfiskburken. Ja, inte burken alltså, men innehållet. Min konsulent sa att jag kunde göra det om jag ville, men rekommenderade förstås att jag nog bara skulle äta den där första halvan. Så pass långt räckte karaktären den här gången. Men gott var det i vilket fall som helst!  :) Det var så underbart att gå och lägga sig mätt i går, så det kan knappt beskrivas med ord. Slapp ligga dom där timmarna och fundera på vilken sorts mat man skulle äta om man fick välja fritt., kunde koncentrera mig på att få fatt sömnen i stället!

Nu ska jag gå och hänga lite tvätt och sedan är det godnatt här hos oss. I morgon ska vi ha förbandslära hela dagen, så innan kvällen ska jag förhoppningsvis kunna framställa några snygga mumier! Nog dravlat för i dag, godnatt alla!

Första hjälpen övningar

Det är verkligen roligt med dessa första hjälpen dagar då man får både öva sig på olika situationer, men också spela patient. I dag har jag t.ex. varit en gammal kvinna som fått stroke i frisörsstolen, en passagerare som brutit armen i en bilolycka samt en hysterisk mamma till en liten bebis med falsk krupp. Dagens höjdpunkt var dock knivhuggningen av Sofia. Hon hade blivit knivhuggen av Emma, som sedan gömt sig på toan. När sen "hjälparna" kom in och började ta hand om Sofia och hennes hysteriska kompis Malin, så kommer ju Emma ut ur toan med kniven i högsta hugg! Alla gallskrek, och började sen skratta så hejdlöst att vi inte kunde fortsätta. Knivkvinnan fick så lov att sätta sig i soffan med oss observatörer så att hjälparna sedan kunde fortsätta sitt hjälpande av Sofia, som skadats så svårt att tarmarna hängde ut. Låter mysigt inte sant? :)

Det här har nog varit den absolut roligaste kursen hittills, vi har dessutom en utmärkt lärare, hon har både humor och förmåga att förklara saker så att man förstår. Sen inger hon den där känslan av att man inte behöver kunna nåt när man kommer dit utan man är där för att verkligen lära sig. Många gånger känns det som om man skulle behöva veta en massa på förhand, men så är det inte nu. Hon vet dessutom hur hon skall vända ens misstag till en lärdom, så man känner ingen "press" att göra allt hundraprocentigt rätt genast.

Nu är David på väg för att köpa tonfisk, jag trodde att jag hade nån burk här hemma men tydligen inte. Få se hur länge jag orkar hålla mig innan jag slänger mig över burken och slukar den hel.. ;)

Gubben ska ta nya tag med sin kur menar han, få se hur länge det håller bara, får försöka peppa honom bäst det går, är ju inte det enklaste när man inte har den bästa motivationen själv. Borde egentligen träffa konsulenten oftare, hon är jättebra på att peppa en, men då skulle det heller inte ha gått så mycket framåt (eller neråt?) mellan gångerna, så kanske det är lagom med en gång i veckan ändå. Önskar bara att den samma motivation som man har när man går ut genom hennes dörr skulle hålla i sig hela veckan. Har dock redan drömt om att kunna äta en liten liten portion kött i helgen, bara för att få känna smaken och tuggmotståndet. Få se hur det blir, man vet ju inte om man överlever ända till helgen ens.

Nåja, nu vill jag att klockan ska rusa två timmar framåt så jag kan smaska i mig lite tonfisk och sedan gå och lägga mig - förhoppningsvis mättare än den senaste veckans kvällar. Oj vad jag ska njuta!! :-)

Ha en skön fortsättning på kvällen och en god natt!


Liite bättre..

känns det nog nu efter att jag träffat min konsulent. Hade enligt hennes våg gått ner 1,6 kilo, så hon tyckte att jag ska vara riktigt nöjd med mig själv. Samtidigt hade ju både bmi och fett% sjunkit så det går ju åt rätt håll i allafall. Då jag berättade om att jag är så vrålhungrig om kvällarna och att jag tycker att jag går ner så lite så tyckte hon att jag skulle "väcka" kroppen lite, så om jag blir jättehungrig i kväll så ska jag äta en halv burk med tonfisk. Eftersom det inte innehåller några kolhydrater så stör det inte fettförbränningen. Sen kämpar vi en vecka till och hoppas att min kropp blivit så ordentligt lurad att kilona bara ryker! ;-) Jag kan knappt beskriva hur glad jag blev när hon föreslog det där med tonfisken. Hoppas jag orkar behärska mig nu bara så att jag inte vänder i mig hela burken. Eller tycker att det är så gott med mat att jag skiter i allt vad soppor och smörjor heter.

Nä, nu ska jag ta ut min hundskrutt på en promenad, fick sluta lite tidigare idag så jag hinner ut medan det är ljust. Ska försöka hinna uppdatera mera om dagen senare, den var jättekul som vanligt. Synd att den kursen är
så gott som över nu, hade gärna haft mera första hjälp!

Hej hopp i galopp, hälsar en betydligt gladare Marika! :-)

hopeless case?

Så känner jag mig för tillfället. På sex dagar har jag gått ner en ynka kilo!!!! Så för att nå deras minimi utlovade "rasa i vikt per vecka mängd", så ska jag alltså ha lyckats gå ner ett halvt kilo tills i morgon, my ass att det kommer att lyckas. Just nu är jag riktigt riktigt sur! Ska ju och träffa konsulenten i dag och den här gången ser jag i sanning inte fram emot det. Har motionerat som jag vet inte vad den här veckan, enligt min pulsklocka har jag förbränt över 2000 kalorier, och med ett dagligt intag på ynka 470 så tycker man ju att energin borde tas från de trevliga lager man har på kroppen men tydligen inte. morr....... :[

Kvällarna är en ren tortyr, magen, munnen och huvudet skriker efter mat. I går var jag på gränsen till nervsammanbrott, hade nästan kunnat mörda för en smörgås. Helt omöjligt att kunna börja sova när man bara kan tänka på mat. Så i morse var jag ju dödstrött då i stället. Hohho.. När den här dan är över har jag överlevt två veckor utan mat och jag kan utan att överdriva en minsta smula säga att det har varit de två värsta veckorna i mitt liv. Svältdöden måste ju vara nån av de mest plågsamma sätt att dö på. Så, som sagt, om jag har nåt av vettet kvar när det här är över så är det ett under. Det värsta av allt - jag gör det här frivilligt!! Kan nån vänlig själ förklara för mig var nånstans i mitt huvud det slagit så slint som det gjort?

Nä - nu ska jag söka mig mot mitt klassrum. Första hjälp står på schemat i dag igen, näst sista gången, sen har vi bara en halv dag kvar. Hoppas att det blir en massa övningar igen så man får in rutinerna i ryggmärgen. Så det blir avrundning här, vi ska hoppas att jag har en trevligare ton i mitt nästa inlägg! :-) Ni är väl allra minst intresserade av att läsa mitt marrande!

Ha en bra dag!

Helgen är över

Har varit på gudstjänst och haft främmande. Irene, Emil, Amos, Mia o Hassi var hit efteråt. Fick ha hand om Amos en stund medan de andra var och åt, själv slurpade man i sig en "smarrig" svampsoppa. Har varit en riktigt rolig kväll. Vi har inte haft så värst mycket främmande sen vi flyttade, så gott folk, nu får ni skärpa er! ;) Det är inte så där långt till Vasa! Sara ringde faktiskt också tidigare på dan, men de skulle komma en annan gång i stället då vi redan hade spikat kvällens program. 

Borde gå till sängs nu innan man hinner börja känna av nån hunger, har varit nästan omöjligt att somna de senaste dagarna och nu känner jag nog att hungern börjar komma smygande även om det är endast ca tre timmar sen jag åt och sen dess har jag bälgat i mig 1,5 liter vatten. I morgon ska jag på "träff" med konsulenten, få se vad det visar, är rädd att resultatet är ganska nedslående.  Med den här farten är det nog höst innan jag får börja äta igen! :(

Nä, nu blir det natt vid Åkerlunds, ha det gott, godnatt!


Söndag

God förmiddag!

Har varit på en rask långpromenad med Kira. Gubben var så slö att han inte kom sig upp, han låg fortfarande och sov när vi kom hem. Annat är det med "hurtbullen" Marika. Tyvärr en hurtbulle med mera betoning på den senare delen av ordet.. :(

Träffade en trevlig gammal gubbe som jag språkade med en stund. Hans hund var väääldigt intresserad av Kira, löptik som hon är för tillfället. Kanske man borde ta valpar efter henne nu? Även om det innebar en massa jobb så skulle det vara kul. Hon har ju världens bästa lynne, jättesnäll och jättesöt, så om hennes valpar fick egenskaper efter henne så tror jag nog att både en och annan skulle vilja ha en av dom. Får fundera på det lite, tillika är hon ju lite "valpig" av sig ännu, hon är ju inte ens ett och ett halft år själv, så kanske det vore bäst att skjuta på det lite. Eller så kanske hon skulle bli riktigt vuxen om hon fick bli "mamma".

Kämpar fortfarande med fastan, men just nu suger det nåt otroligt! Jag är fortfarande jättemegahungrig, speciellt till kvällarna, och på vågen står det nästan stilla, det är inte klokt hur sakta det går. Hade ju hoppats att det skulle rasa lika snabbt som första veckan, men nu får jag nog vara glad om det ens minskat 1,5 kilo (som de lovade att man minst ska minska i vikt  per vecka) innan tisdag. Nä, ni fattar kanske att humöret inte är det bästa. Otroligt självplågeri och så lite resultat. Att jag sen inte har världens längsta tålamod gör ju inte saken bättre heller. Har bestämt mig för att utöka promenadernas antal. Tyvärr slutar jag fyra må - to nästa vecka och på fredan tror jag att vi åker norröver på eftermiddan för då slutar jag tolv. Det är ju inte lika roligt att vara på promenad när det är mörkt, föredrar nog dagsljuset. Men nöden har ingen lag om man säger så. Jag tycker bara att det vore skönt om man kunde få tankarna att kretsa runt något annat än mat i alla dess former..

I övrigt har jag bara åtta skolveckor kvar innan praktiken - löjligt lite, speciellt med tanke på alla de studiepoäng jag ska ha skrapat i hop innan dess. Gissar att det kommer bli rätt svettigt innan slutet av mars, men vi ska tro att det löser sig! Men jag får nog glömma dom där lediga dagarna mitt i veckan framöver! Sen blir det ju skiftesarbete när jag är på praktik, länge sen jag jobbat skift, så det ska bli intressant att se hur jag och skiftande passar ihop! ;)

Nä, nu ska jag sluta dra en massa strunt här och istället låta er göra nåt vettigare!
Ha en skön söndag! 

Tråklördag

Usch, vilken tråkig helg! Har inte gjort så mycket i dag heller. Från morgonen blev det en lång promenad på en och en halv timme. Sen har jag bakat en sats med Lillys snurror tills i morgon.

Vår dataskärm rök när de fixade nåt med strömmen här i huset, så nu har vi köpt en ny, bred som en ladudörr, så jag antar att det tar en tid innan man blir van.

Har sådär halvt städat, åtminstone plockat undan, bytt sängkläder och diskat. Tvättat lite kläder också, men dammsugningen - usch vad den verkar "olockande". Få se om jag orkar med den eller inte. Vet ju att det inte tar länge när jag väl sätter i gång, tio femton minuter högst, men motivationen vill bara inte infinna sig.

Är dessutom hungrig, trött och allmänt sur så vad blir väl bättre av det... Nä, skulle helst krypa ner under täcket och inte vakna förrän om några veckor. (och några kilo). Känner verkligen att jag inte har nån motivation med fastandet nu heller, gör det bara för att jag vet att jag "måste". Gubben äter mer och mer hela tiden, så det blir ju inte lättare för mig att vara konsekvent då heller... Men - hittills har det lyckats, hoppas att det bara är en svacka nu och jag orkar hålla ut tills kilona är väck..

Nåja, ska tråka vidare, ha en trevlig lördagskväll!

Fredag

På västfronten inget nytt.

Har haft praktik i skolan i dag. Lärde oss om olika stomier och fick sen testa att byta stomipåsar på olika dockor. Sen fick vi sätta näs-magslang och ge näringsvätska genom dom. Repeterade lite blodtrycksmätning och sängbäddning, men det var väl allt.

En i min klass svimmade i dag under lektionen. Hon sa att hon bara kände sig lite yr och sen blev det svart och hon vaknade när vi lagt henne ner på golvet och lyft upp fötterna. Man blev lite skraj innan man märkte vad som hände, men jag måste nog säga att alla reagerade rätt så snabbt. Bra med lite "verklig övning" för oss blivande vårdare! ;-)

Sen jag kom hem ( och var sur på gubben som inte städat fast han skulle) så har jag inte gjort annat än sovit ett par timmar, varit ut med hunden och tryckt i mig en sliskig drink. Tråkfredag med andra ord. Nu ska jag bara skita i att här ser ut som en svinstia och titta på lite av Lilla huset på prärien. Samt tycka väldigt väldigt synd om mig själv, snyft...

Hoppas ni har en trevligare fredag! ;)


Ledig torsdag



Här ovan ser ni det samlade resultatet av dagens bakande. Blev en sockerkaka med choklad, 50 st chokladmuffins och två st av Joannas solrosbröd.

Tog en sovmorgon i dag även om jag lagt klockan på ringning 9. Låg och snoozade alltför länge, steg upp först strax före elva. Shasade upp gubben också och tog en "morgondrink". Sen satte vi oss i bilen och åkte till Prisma.

Gick bätte än jag trodde att gå där mellan hyllorna och bara sätta det man verkligen behövde i korgen. Antar att det var för att jag var mätt efter mitt "morgonmål". Annars hade jag nog varit mera än lovligt frestad att plocka hem ett och annat. När vi kom hem satte jag i gång med bakandet och förutom det så har jag stickat på Kevins byxor. Börjar nästan ha klart dom nu, några centimetrar kvar på det andra benet och sen lite trevligt trådfästande så är dom klara att börja användas.

Min kära make sitter här bakom och kontrollerar att jag inte ska skriva att han har fuskat med fastandet. Han har ätit en gång både i går och idag. Får inte säga vad han ätit, men jag kan meddela att det är långt i från hälsosamt! ;) Ändå hade han gått ner mera än mig i morse, snacka om att det är orättvist! Tycker att min viktnedgång har saktat in väldigt mycket nu. Kryyyyyper neråt, jag vill ju att det ska rasa av mig. Har inte tålamod med att bara slippa lite i gången..

Nu ska jag sticka klart byxorna, dessutom sitter gubben och jagar på mig, han vill till datorn nu, så jag har väl inget annat val än att avsluta här.. ;)

Ha det gott!

Onsdag

Inget bakande ännu idag! ;-)

Hade bara etik i dag och var lite fem före fundersam om jag skulle stanna hemma, men jag tog mig till skolan i allafall. Sen visade det sig att vår lärare var sjuk och vi fick en övningsuppgift att göra i stället. Frida och jag fixade till en snärtig text och sen hem fort som en raket.

Sen jag kom hem har jag slurpat i mig en mindre trevlig portion av "svampsoppa", suttit och stickat på Kevins byxor ett par timmar och nu kom jag just hem från en timmes promenad med Kira. Det var riktigt skönt att vara ute även om jag fortfarande blir rätt så trött innan jag är hemma igen. Hade lite lägre puls än sist, men nog ännu högre än vanligt. Så helt i form kan jag ju inte påstå mig vara! ;) Träffade min klasskompis Sandra som var ut på länk också. Kira löper för tillfället så hon tror att hon måste stanna och kissa vid varje sten, träd och lyktstolpe. Hon är dessutom en riktigt liten gnällspik och sitter och gnäller vid dörren hela dagarna och vill ut, även om man just kommit in med henne. Hopplös liten rackare. Hoppas det går över snart, så det blir lite lugnare här vid oss.

Hade svårt att somna igår, jag var jättehungrig, att dricka vatten lockade inte alls och så låg vi länge och pratade om mat. Vilken mat skulle man välja att äta om man bara fick välja en sak? Gubben tvekade ju inte. Han skulle äta den största måltid de kunde uppbringa vid Hesburger..;) Men jag var nog lite osäker. Sen kom jag fram till att jag skulle vilja äta det vi åt sist hemma hos mina föräldrar. Nötinnerfilé med ost och vitlöksfyllning, samt Pommes Noisettes. MUMS!! Nu rinner snålvattnet igen, fram med vattenflaskan! ;) Tycker att jag är hungrig redan men har bara en portion kvar att äta idag så jag måste spara lite på den annars är jag jättehungrig till kvällen igen, och det är minsann inte roligt att gå och lägga sig hungrig!

Angående bakandet ja.. Har inte bakat nåt ännu i dag och gör det troligtvis inte heller. De flesta ingredienser börjar vara slut och jag orkade inte gå via butiken när jag kom hem. Men måste hur som helst och inhandla lite småsaker i kväll så då får jag väl passa på att fylla på mitt förråd. I morgon är jag ju som sagt ledig hela dan så då blir det nog troligen bakat nånting i allafall. Funderar på att testa Jannas recept. Låter som ett lagom dagsprojekt. Har ju tänkt att jag ska hinna städa också och sticka lite förstås. Sen får man ju akta så man inte överanstränger sig... ;)

Nu ska jag surfa vidare en stund. Ha det gott!

Ps. Som ni ser har jag piffat upp bloggen lite - och vad passar bättre än med lite mat?  Det är ju ändå det enda jag tänker på för tillfället! ;-)

Resultatet av dagens mödor



24 st solskens bullar med vaniljfyllning, ska smöras och sockras innan intag.. ;)
Sen lämnade det över så mycket vaniljkräm så jag gjorde 12 st vaniljwienerbröd av bara farten.

Väntar på att få ett riktigt gott brödrecept, Janna har så gott som lovat mig ett redan, flera tas gärna emot!

Har förutom bakandet också sett på installationen av Barack Obama via Svt Play, tyvärr hackade bilden väldigt mycket. I övrigt en ganska händelselös kväll. Har dock fått hem min sticksöm (Kevins byxor) som jag glömde sist vi var norröver, så nu borde jag ta itu med den, snart är allt det kalla förbi och Kevin har vuxit ur dom innan dom ens är klara. Får hoppas på att han får syskon som kan ha glädje av dem i stället! ;)

Min kära mor ringde också och berättade att det blir kusinträff i slutet av februari, ska bli riktigt roligt, man träffas så sällan nu för tiden. Sen blir det nog att tidigt gå och lägga sig i dag med, är ju skönare att vakna om man är utvilad. I morgon har vi bara tre lektioner etik, sen är det ledig eftermiddag (igen) och sen har jag ju hela torsdagen ledig. Undrar om jag klättrar längs väggarna vid det laget?

Första hjälpen i dag var jätterolig. Gjorde en massa övningar och man lärde sig massor, inte minst av sina misstag! ;-) På fredan har vi också praktik, en ny kurs, blir intressant!

Men näpp, nu blir det lite stickande och sen via duschen rakt i säng och täcket upp över öronen.
Ha en skön kväll och en god natt!

Jag har överlevt den första veckan utan mat! :)

Vägde mig i morse och om man ska tro min våg så har 3,2 kilo gått upp i rök den gångna veckan. Alltid något, blir att fortsätta med ännu friskare tag! ;) Är nog en ordentlig bit kvar till slutmålet, men jag ska inte ge mig så lätt den här gången! Det skulle ju kännas som om man plågat sig själv i onödan, så nej, här ska vi inte ge oss... Utom gubben förstås, han lovade bara att ställa upp en vecka till på hel kur, men iofs så har han ju inte lika många kilon att bli av med. Dessutom har han redan gått ner mera än ett kilo mera än mig.. (Vilket ju inte tävlingsmänniskan i mig gillar så värst mycket, men vad kan man.. ;) )

Har slarvat mig i väg till skolan med åttans buss. i dag har vi första hjälp igen hela dagen, få se vad det blir för uppgifter idag. Förra gången var så rolig så jag har höga förväntningar.  I morse kunde jag inte heller somna om efter att jag väckt gubben klockan fem. Kanske det är så att jag blivit piggare, det skulle man ju bli enligt infobladet. Men direkt pigg känner jag ju mig inte ändå då jag ska masa mig upp efter att ha legat och försökt få tag i sömnen i en dryg timme.

Funderar redan på vad jag ska baka idag. Känns som om det vore roligt att baka bröd, även om jag ännu har kvar rätt så mycket från förra gången jag bakade. Tänker mig ett riktigt gott och hälsosamt bröd, men en massa "fågelfrön" i. Har någon nåt recept på riktigt gott och ändå hälsosamt bröd så får ni gärna dela med er till mig! Möblerade om lite i min frys i går på kvällen så jag kunde konstatera att nog går det att baka lite till ännu innan den är alldeles sprängfull. borde börja satsa på att bara hitta en massa '"hälsorecept" nu. Det går ju inte att ha frysen full med bara kakor och bullar om man ska börja leva sunt.

Nåja, nu ska jag börja söka mig mot mitt klassrum, får återkomma senare.

Ha en riktigt skön tisdag!

Dagens saldo



33 st Lillys snurror
50 st Rimbobullar
1 st tigerkaka
1 st brännblåsa på vänster långfinger

Har ännu en sorts bulla otestad, få se hur det blir med den, frysen börjar sätta stopp för fortsatt bakande.
Så nu är det nog bara att söka sig hit till "främans". Kan ju inte ge några smakgarantier av tidigare nämna skäl, men ni kan ju få vara provkaniner om inte annat! Nu säger nog kroppen och huvudet att det börjar bli sent. Har varit vaken sedan fem i morse och somnade allt för sent i går kväll. Nya tag i morgon! Godnatt!!

Ljuvliga dofter i mitt kök


Bullabak

Kom hem från skolan för en stund sen och nu är jag i full gång med bulla bak. Har bakat Lillys snurror, dom står och jäser i väntan på gräddning just nu. Sen har jag två andra bullarecept som jag också tänker pröva. Om det blir båda i kväll kan jag inte svara på, men börjar inte med nåt mera innan jag träffat konsulenten i allafall och det är först kvart över fyra.

Blev små söta snurror, åtminstone innan de hunnit jäsa destovärre, måste medge att det vore lockande att stoppa en i munnen, blir nog att sätta dom hastigt i frysen så att inte frestelsen tar överhanden. Om jag faktiskt fullföljer mina planer på att baka de två andra bulla sorterna så är jag snart upp i hela min vanliga årliga bakningsranson. Är absolut ingen sån som har frysen full med hembakt, har alrig haft det rätta intresset. Men sen jag började fasta har jag bakat mockarutor, en kladdkaka, härliga drömmar (småbröd), och nu bulla snurrorna. Som sagt - galen blev man på ett eller annat vis! ;)

En övrig icke alltför trevlig bieffekt av fastan är att det smakar minst sagt gorilla i munnen. Hade hört att andedräkten inte skulle vara den allra härligaste efter att man kommit in i ketosen, men att det dessutom skulle smaka så här ruttet i munnen visste jag inte. Hjälper varken med att tvätta tänderna eller att skölja med munvatten, om en liten liten stund är det samma gräsliga smak där igen. :( Men man lider ju för en "god sak".. eller?! ;)

Nu ska jag börja grädda, få se om jag återkommer efter konsulent besöket, beror på hur resultatet blir. Blir jag alltför nedslagen kanske blogglusten ryker för en stund, men kan aldrig veta Sen ska jag ju hinna med allt det där bakandet också!

Vi hörs!


Söndag

I dag känner jag mig rätt så i form om jag ska vara ärlig! Måste dock medge att mina tankar endast kretsar kring en sak och det är mat i alla dess former. Har bläddrat genom mina gamla "husis"recept och suttit och planerat om all den goda mat jag ska pröva på sen när vi börjar äta igen. Jag som inte är det minsta intresserad av matlagning sitter nu som klistrad framför recept böckerna.. ;) I morgon ska jag baka Lillys snurror, har just ringt och frågat efter receptet av mamma, mitt har nog kommit bort i flytten. Sen borde jag kolla igenom mina ingredienser för att se vad jag måste köpa till. Trodde det skulle bli billigt att leva när man inte behöver köpa nån mat, men med det här suget efter att baka så blir det nog dyrt i längden! ;)

Borde göra den där sista uppgiften i fysiologi, men den lockar inte just nu, tror jag ska surfa vidare och se om jag hittar några smarriga receptsidor i stället. hehe.. Nog visste jag att jag skulle bli mer eller mindre knäpp av den här kuren, men aldrig trodde jag att det skulle slå över så här totalt. Kan ju hoppas att matlagningsintresset skulle sitta i efteråt också, vore mer än behövligt.

I morgon har jag bara föreläsningar på förmiddagen, hälsovårdsjuridik. Borde gå och lägga mig i tid i kväll för vi börjar redan klockan åtta. Sen har jag då eftermiddagen ledig för att baka.. ;) Ska ju förstås och träffa min konsulent också på eftermiddan och se om den här veckans kämpande har gett några resultat. Man kan ju alltid hoppas! Angående tuggandet av brödpåsar så kan jag meddela att det nu är andra dan i rad som jag orkat hålla mig från tuggandet! Kan även bero på att det inte finns så mycket kvar att tugga i den, är mest en massa smulor kvar i påsen. Lagom att mata fåglarna vid stranden med kanske? ;)

Nu har jag tydligen smittat gubben med receptläsandet också, han ligger här och läser för fulla muggar. Sen försökte han föreslå att vi skulle gå ut och äta i kväll, aja baja.. Försöka inleda mig i frestelse, det är ju inte så vidare snällt, eller hur?! Jag vet, eller tror starkt åtminstone, att om jag skulle ge efter det minsta lilla så skulle han dra en lättnadens suck. Nu fastar han bara för att han inte skall vara sämre än mig.. ;) Kanske bra med lite inbördes tävling, får en att hålla motivationen uppe. Tills den ena ger sig vill säga..

Nåja, färdigt svamlat för i dag, hoppas ni har en riktigt skön fortsättning på dagen!

Lördagkväll

Har äntligen fått städat. Lite slarvstädning, men städning i allafall. Ser lite bättre ut än innan i vilket fall som helst. Sen har jag bakat en sats med mockarutor. Självplågeri när man inte får äta nåt.. ;) Nåja, jag gillar inte ens mockarutor så för mig var det ingen stor sak att avstå från att provsmaka. Hoppas David orkar hålla sig bara. Satte dom i frysen så fort som möjligt för att undvika att "snåla" honom.

Sen har Kim varit här och hållit gubben sällskap medan jag har jobbat med mina fysiologi uppgifter. Antingen är uppgifterna jättesvåra eller så är det jag som gör det hela för invecklat, men åtminstone kräver det tid och koncentration. Är inte riktigt helt klar ännu. Borde rita en skiss över hur smärtsinnet fungerar, men det får nog vänta. Har ju över en månad på mig ännu ;) Nä, eventuellt i morgon, beror på vad annat vi hittar på att dona med för att få tiden att gå!

Just nu känns det lite som att man inte lever, man bara försöker få dagarna att gå så fort som möjligt. Väntar så på att kilona ska försvinna och man får börja äta vanlig, hälsosam mat igen. Inte är det nåt liv om man inte får äta. Tänker på nån som jag hört om som p.g.a. nån olycka förlorade smaksinnet. Måste ju vara fruktansvärt. Tänk att minnas hur gott nånting smakat och sen när man äter det så känner man ingenting! Allt ätande måste ju bli oerhört tråkigt!

På tal om smak så testade jag kakaovarianten i dag och jag skulle nog säga att den är höjdaren så här långt. Direkt god var den ju inte, men bättre än de andra åtminstone. Den salta soppan med svampsmak var också rätt så ok. Nästan som Varma koppen/Lämmin kuppi sopporna som finns att köpas i butiken, dock med en viss bismak som var lite svår att bortse ifrån. Nåja, fem dagar avklarade. Om jag räknar med att gå hel kur i ca (minst) tre veckor så är ju nästan en fjärdedel avklarad redan. Gäller att tänka positivt! ;) Den här dagen har nog gått bäst hittills måste jag medge. Hoppas att det bara bli bättre och bättre hela tiden. Hoppas också att min konsulent fått in mera av kakao och helst också kakao-mint smaken tills måndag!

Nu blir det nog småningom att gå till sängs. Ju mera tid man sover bort - desto mindre tid att tänka på all den mat man så väldigt gärna ville sätta i munnen! ;) Att det dessutom är väldigt skönt att sova gör ju inte saken sämre. Godnatt alla!

Ännu en dag med härligt väder!

Efter att ha haft sovmorgon till klockan tio och ännu legat och dragit mig ganska länge efter det steg jag upp. Var hungrig som en varg, men efter ett mål med öronvax var man som ny igen. Gårdagen var rätt så jobbig, hoppas att det inte blir flera dar som den för då ger nog åtminstone David upp. Han var ordentligt trött på att fasta igår. Sa att han längtade efter att få äta nåt riktigt salt och fett. Helst en smörgås med lördagskorv på! ;) Ja hoppas verkligen att han orkar hålla ut, för om han inte orkar och börjar äta som kommer ju jag att bli så frestad av att se på när han äter.

Hade bestämt mig för att jag inte skulle väga mig innan det gått en vecka, men när gubben gick så snabbt nedåt så kunde jag förstås inte hålla mig. Kommer inte att berätta hur mycket som rykt innan det gått en vecka i allafall men det går åtminstone åt rätt håll än så länge! Även om det är mest vätska man förlorat de tre första dagarna. Man får räkna med att gå upp två kilo när man börjar äta vanlig mat igen eftersom kroppen då samlar på sig den vätska den förlorat när man fastat.

Men det är väl några veckor till innan man får börja njuta av mat igen, jag hoppas verkligen att jag ska hålla ut. Jag vet ju att det är värt det, vad är väl några veckors självplågeri om man mår så mycket bättre efteråt? Känner nog dock att jag är svagare än normalt. Var på min vanliga långpromenad med Kira för en stund sen och min puls var mycket högre än normalt, trots att jag inte gick snabbare än vanligt. Men vad gör det - det bränner ju bara mera! ;) Var i övrigt en alldeles underbar promenad. Några minusgrader och strålande sol - härligt!

I dag är det städning som gäller som sagt. Ska bara vänta på David som är ute och ränner som vanligt. Det är ju mycket roligare om man är två som hjälps åt. Nu när solen börjat lysa på ordentligt ser jag nog att jag verkligen borde ta itu med fönstertvättning, men ska vänta tills jag känner mig riktigt fylld med energi. Tills dess får fönstren väl vara lite smutsiga, det hänger ju inte på liv och död heller.

Sen har jag lite uppgifter i fysiologi som jag tänkt ta itu med i dag. Men jag antar att dom får vänta till senare då David ska och spela tennis med Kim, då har jag ju ändå inget annat för mig. Ska skriva en massa om nervsystemet. Inte det lättaste att förstå sig på kanske men man måste ju försöka sitt bästa i vilket fall som helst. Kan ju bli riktigt intressant om man bara ger sig tid att göra uppgiften ordentligt.

Har en ganska skön vecka nästa vecka också. Två hela dagar, två förmiddagar och torsdagen ledig. Verkligen en mjukstart det här! Hoppas man inte får plugga som en galning strax innan praktiken då i stället, skulle kännas bättre om det vore "jämna plågor" under hela terminen. Är bara två månader och en vecka kvar innan vi åker ut på praktik, det ska verkligen bli kul med lite omväxling. Ingen tentläsning eller en massa hemuppgifter att fundera på varje kväll.

Nu ska jag surfa vidare, måste hinna min vanliga cyberrunda innan David kommer hem, för då blir det som sagt städning för hela slanten! :-)

Ha en riktigt skön fortsättning på lördagen!

Fredagkväll

Jag börjar snart vara i det stadiet att jag skulle göra vad som helst för att få äta. Utan att avbryta kuren alltså.. ;) Gubben mobbar mig för att jag går och tuggar på bröd - som är inuti plastpåsen! Antar att det erkännandet får flera än gubben att mobba mig, men det bevisar lite om hur mycket man saknar mat. Som David sa i dag - t.o.m. ärtsoppa skulle smaka gott nu. Man blir nästan galen bara av att det luktar mat ute i trapphuset. :-)

Var och bytte ut de där hemska kycklingsopporna idag. Blev en kakao, (hon hade bara en) en grönsaks och en svamp ( för att testa) och sen tre "öronvaxpåsar". Det var ännu ett par sorter som hon inte fått in, så få se om dom hunnit komma tills jag ska dit igen på måndag.

I övrigt har vi inte gjort mycket. Har tvättat ett otal maskinomgångar med kläder så nu börjar tvättkorgen vara tom, men städningen har jag bara inte orkat ta tag i. Tänkte att jag ska ha nåt att sätta tankarna på i morgon också. Har blivit två avsnitt av lilla huset på prärien också.

Känner inte att jag riktigt ännu kan identifiera mig med det som står i mitt infoblad om dag 4: "Nu känner sig de flesta piggare, orkar mer, behöver mindre sömn och hungern dämpas. (Vissa kan fortfarande känna sig lite matta.) Nu hämtar kroppen sin energi från sina fettdepåer (förbränner fett). Fortsätt att dricka minst 3 liter vätska/dag, utöver den mängd som du blandar kuren med."
Kan berätta att jag sov till halv elva i morse, har varit trött hela dan och min mage skriker efter mat.. ;) Nåja, är nog dags för en öronvax påse nu i vilket fall som helst.. ;)

Nu ska jag ut med Kira, skaka lite soppa åt mig och hänga lite tvätt. Hoppas ni njuter mera av er fredagskväll än jag gör! :-)

Ha det gott!


Dag tre - den värsta dagen(?)

Enligt infobladet som jag fått så är det här den tuffaste dagen då man fortfarande känner hunger, kan få yrsel, koncentrationssvårigheter och matthet. Där står det också att det blir lättare i morgon. Så jag måste nästan säga att om det inte blir värre än så här så borde det inte bli nåt problem.. ;-) Jag tycker jag har mått relativt bra idag. Det är ju aldrig roligt när man ska tvinga i sig dom där slemmiga dryckerna men man överlever. Lite hungrig har jag nog varit men inte så mycket att det inte har hjälpt med vatten.

Har haft en heldag i skolan i dag, den första för denna vecka. Första hjälp stod på schemat och vi har övat återupplivning på olika dockor. Sen har vi också gått igenom lite teori och övat på de olika ställningar man skall sätta patienterna i beroende på vad de har för skador. En riktigt rolig dag. Känns mycket bättre än att sitta på föreläsning om t.ex. etik eller hälsovårdsjuridik. Fick dessutom veta att jag blev godkänd i tenten jag skrev innan julen, den där engelska jag svettades så med. Inget toppresultat, men för en gångs skull får jag väl vara nöjd. Jag tyckte den var svår, eller kanske inte tenten var så svår, men boken vi skulle läsa ur. Nåja, bäst att lägga den bakom mig i vilket fall som helst. Inte tror jag att det kommer att spela nån större roll i mitt framtida liv vilket vitsord jag har fått i en kurs i hälso- och socialvårdspolitik.

Väntar med spänning på morgondagen. För det första är jag ledig, för det andra är det då som fettförbränningen startar och för det tredje ska vi gå till konsulenten och byta ut som där vedervärdiga kycklingsopporna. Hoppas hon fått in några smaker som skulle vara riktigt goda (även om det skulle förvåna mig ;-) ) Blir hur som helst en sovmorgon i morgon. Vilket det iofs nog blev i dag också då jag hade klockan på kvart före åtta. Riktigt skönt var det att ligga och dra sig en stund!

Gårkvällen var i övrigt riktigt rolig. Var ju och hälsade på en kompis och hennes man och kvällen bjöd på ett och annat skratt, sen blev det ju att dricka kaffe och te.. ;) T.o.m. en tekopp kändes ju som lyx då man inte druckit annat än vatten i två dar.

Nu är det toabesök som gäller (för sjunde gången i dag kan jag meddela ;) ) och sen är det bibelstudium, så längre än så här blir det nog inte idag. Måste bara berätta att vi fick några brochyrer i dag att titta i och välja nya köksdörrar ur. Ska bli så kul med nytt, om man bara inte hade sån beslutsångest! ;)

Ha en trevlig fortsättning på kvällen!

Bilderna jag lovade





Hon ser t.o.m. hemskare ut på kortet än i verkligheten. ;) Stackars ovårdade hund.

I övrigt har jag just tryckt i mig ännu en portion av det uppblötta öronvaxet. Ska gå ut en vända med Kira för hon gnäller nåt förskräckligt. Sen var det ju den där städningen. Ska ju bort i kväll så jag borde göra det nu på eftermiddan. Så, längre än så här blir det inte, tyvärr!

Känsliga läsare varnas! ;)

God morgon!

Livet känns inte direkt som någon dans på rosor just nu kan jag meddela. I går när jag kom hem kände jag mig jätteduktig och tog ut Kira på en långpromenad. När jag kom hem drack jag dagens andra portion av måltidsersättningarna. Smaken skullle vara banan men lukten var obeskrivlig och konsistensen som uppblött öronvax. Inget man med större glädje slurpar i sig alltså.

Nåja, gick sen rätt så bra tills det var dags för "kvällsmat". Skulle då testa den med salt smak. Det enda salta konsulenten hade för tillfället var med kycklingsmak, och eftersom jag annars nog gillar kyckling så tänkte jag att det inte borde bli något större problem. Men fy.....  Det var det mest vedervidriga jag nånsin haft i min mun om man bortser från det som redan varit ner ett varv innan och kommit upp igen. Jag gjorde mitt allra yttersta för att få ner det och det lyckades nästan hela vägen. Vad som hände sen borde man väl inte skriva publikt, ingen är väl intresserad av mindre smakliga detaljer, men så mycket kan jag säga att jag stod dubbelvikt över diskhon och trodde att min sista stund var kommen. :)

Sen allt detta vattenpimplande till. För dom det möjligtvis kan intressera kan jag meddela att jag fick springa på toan i ett i går. Åtta gånger om jag inte räknade fel. Kändes som att man bara hann tömma blåsan så var den sprängfull igen. nästan som när man har uvi men med den skillnaden att det faktist finns nåt att kissa ut.. Nåja, där var vi inne på såna här mysiga detaljer igen.. ;)

I övrigt gjorde jag inte så mycket i går. Fick besök av vår disponent som meddelade att vi fått en bilplats och det var ju inte illa. Han blev också alldeles förtjust i Kira och sa att om vi behövde "barnvakt" så var han frivillig.  Fick höra två gånger i går att hon liknar en pudel, vem vet om hon månne har lite pudel i sig. Eller så är det bara för att vi klippt henne så fult! ;)

Natten har varit lång för en gångs skull. Hade dock en massa drömmar om mat. Först drömde jag att jag utan att tänka på det hade ätit en halv banan. Blev så arg på mig själv för att jag inte hade kommit ihåg att jag fastade. Sen var det nog en massa annat också bl.a. om en saftig biff som jag var så sugen på att jag knappt kunde bärga mig. försökt tänka ut hur jag skulle kunna äta av den utan att få i mig nåt av den. Typ bara tugga och känna smaken men inte svälja. När jag vaknade fick jag konstatera att jag får vara glad om jag har nåt av "vettet" kvar innan det här är över! ;) Men redan i morse gick det bättre att dricka sörjan. Får bara se till att inte låta kycklinggeggan komma i närheten av mig igen. Som tur får man ju byta om det är något som man inte gillar. Hon skulle få in mera smaker någon gång den här veckan så då blir det nog en vända dit igen.

I dag måste jag ta mig i kragen och städa upp lite där hemma. I morgon bitti kommer vår hyresvärd och hjälper David att skruva ner köksdörrarna. Sen får vi vara utan tills dom nya kommit, hur länge det sen tar vet jag inte. Ska bli roligt med nytt i vilket fall som helst, men man borde ju ha lite ordning i skåpen om man ska vara utan dörrar nån längre tid. Kan meddela att mitt "tupperware" skåp är mera än fullproppat med en massa plastbyttor i alla former och färger, nästan så att det ramlar ut över en när man öppnar dörren och ändå har jag packat undan en massa i förrådet.

Nu ska jag börja söka mig till mitt klassrum. Har åtminstone fått ta åttans buss i morse så det blev ju en riktigt sovmorgon för min del. Ännu bättre blir det i morgon när jag får ha egen bil, börjar först klockan nio och inte behöver väcka gubben där vid femsnåret. Det är sånt som kallas vardagslyx antar jag.

Ha en riktigt bra dag!

Första dagen i mitt nya liv ;)

Som jag skrev i går så skulle jag träffa en konsulent för en fastekur. Satt och funderade med henne en stund samt fick väga mig och mäta fettprocenten. Fy bubblan, säger jag bara. Det blev att ta tag i saken, innan det går helt överstyr.

Med andra ord - har påbörjat min fastekur. Drack min första måltidsersättningsdryck i morse och jag lovar er att jag har druckit väldigt mycket annat som varit väldigt mycket godare. Jag hoppas bara att jag inte kommer att få så obehag för dom här dryckerna att jag inte får ner dom.

Om man går på ren kur, vilket vi gör till att börja med, så dricker man tre måltidsersättningar om dagen. Till det ska man ännu ha bälgat i sig minst tre liter vatten. Vilket betyder ingen fast föda på några veckor för min del. Gissar att man kommer att sakna tuggmotståndet något enormt, inte ens tuggummi får man tugga. Kaffe och te är det enda man får dricka förutom vatten. Ingetdera av dem är nån riktig höjdare enligt mitt tycke, men te rinner väl nog ner i strupen på en ska man hoppas! De tre första dagarna lär ska vara de tuffaste, då man känner sig mest hungrig, men då är det bara att dricka mera. Antar att man får tillbringa största delen av sin vakna tid på toan med den här farten. Efter dom tre första dagarna kommer kroppen in i en ketos, alltså börjar förbränna det fett som samlats lite här och där. Vilket även har den bieffekten att man börjar lukta minst sagt apa ur käften. Så nu har jag ju varnat er i allafall! :-)

Hur som helst - blir att ta en dag i taget. Har bestämt mig för att jag ska lyckas med det här, men man vet ju aldrig. I bland går ju saker och ting inte som man menar. Men ni kan ju hålla tummarna för att jag ska hålla ut. :-)

Blev igår även uppringd av en kompis som jag inte träffat på länge. Hon, hennes man och deras pojke bor också här i Vasa så vi blev ditbjudna på onsdagkväll. Ska bli riktigt roligt, även om man får glömma allt i fika väg. ;) Jag är väldigt glad att hon ringde för jag är tyvärr urusel på att ta kontakt. De som känner mig vet vad jag talar om, brukar säga att det är öppen inbjudan till oss istället. Så stick er gärna in om ni har vägarna förbi!

Nu ska jag börja söka mig några våningar neråt. Sitter i skolans datasal för tillfället, har tagit sjuans buss igen. I dag står fysiologi på schemat, ännu en ny kurs som börjar, få se vad den innehåller. Har tyvärr inte sovit alltför gott inatt, låg och funderade så länge över mitt fastande så jag tänkte aldrig få fatt i sömnen. Har bara två scenarion i mina tankar. Ett - jag misslyckas helt med kuren, går inte ner ett kilo och skäms för att visa mig resten av livet. Två - jag blir supermodellsmal och det blir riktigt roligt att shoppa kläder igen. Det första är ju någorlunda realisktiskt men det andra är nog tyvärr ouppnåeligt ;) Har aldrig varit någon finlemmad person. Brukar tänka det så att jag är snidad med yxa i stället för med kniv. Men visst - rätt så mycket smalare än vad jag är i dag kan jag nog bli. Borde bara hitta det där tredje, bästa(?) scenariot. Går ner några kilo ( helst ganska många) och sen fortsätter jag min hälsosamma livsstil och håller vikten framöver.

Men som sagt, nu ska jag söka mig ner till auditoriet. Har pälsat på mig ordentligt idag, vill inte frysa lika mycket som igår. Sen hoppas jag att jag ska hållas vaken också! ;-) Har som tur bara lektioner på förmiddagen i dag med.

Ha en bra dag!

Dunderkur?

Om dryga timmen ska jag träffa en konsulent för fastekuren som vi eventuellt ska pröva på. Få se hur det artar sig. Jag är nog skeptisk ännu om jag ska vara riktigt ärlig, men gubben är helt inställd på att försöka. Få se vad det blir av det hela. Blir alldeles hungrig bara jag tänker på ordet fasta! :-)

Har just kommit hem efter en halv dag i skolan. Hälsovårdsjuridik stod på schemat och det säger väl det mesta, inte min grej direkt men, men.... inget blev ju heller bättre av att jag varit vaken sedan klockan fem i morse. Det var fullständigt omöjligt för mig att somna om efter att ha "jagat upp" gubben ur sängen. Så förmiddagen förflöt mest i gäspandets tecken. Höll dessutom på att frysa ihjäl i det iskalla auditoriet, halva klassen satt med sina halsdukar virade omkring sig för att inte frysa bort. 

Efter att jag och Jasmina missat bussen med nån ynka minut så fick vi skjuts med Jessica in till stan. Tur var väl det, annars hade vi fått vänta en timme på nästa buss. Jag var in till fpa och lämnade in min ansökan också. Gubben skulle göra det i fredags men det var så lång kö där så han hade inte "tid" att vänta. Men nu är det gjort i allafall. Sen var jag via Anttila och shoppade lite "beställningsvaror" och på hemvägen stannade jag till vid en reklamskylt och tog upp telefonnumret till konsulenten. Har dessutom ringt, inte illa för att vara jag.. :-)

Nu borde jag äta, sen gå en runda med Kira som sitter och tittar längtansfullt ut genom fönstret. Sen kanske klockan börjar närma sig två och jag får söka mig in mot stan igen.

Ha det gott!

helg

Fredag - styrde norrut, åt Mexikansk Oxe på ABC i oravais, var via Davids syster med en babystol vi köpt för deras räkning, sedan tillbringades resten av kvällen i Näs där vi också övernattade.

Lördag - efter sovmorgon till klockan tio steg vi upp, åt frukost och körde sedan till Kållby. Hundtrimning stod på programmet. Kira blev som en helt annan hund. Borde sätta upp lite före och efter bilder, men nu har jag inte med min kamera så det får bli senare i såfall. Sedan blev det lite Uno spel och Kevin mys.


Kevin, allas favorit!


På kvällen var vi först till Bosund på förlovningskalas. Sen var vi och hälsade på vår fadderdotter Edith och hennes föräldrar. Hon hade fyllt ett år strax efter jul, så det var ett "försenat" kalas. Åt gott, hemgjord pizza och till efterrätt var det provsmakning av otaliga sorters kakor. Ediths pappa har nyligen öppnat eget bageri så vi fick agera provkaniner. Sämre uppgifter kan man ju få än som kakprovsmakare! :-) Inget vidare för linjen dock!

Är i valet och kvalet om vi ska försöka oss på en kortare fastekur. Jag är väldigt skeptisk mot dessa kurer, men mamma och pappa har provat några gånger och de rekommenderar nog att vi skulle pröva. Om inte annat så kunde det ju ge en en liten kick och lite mera motivation om man skulle få bort några kilo. Men ännu är jag inte helt övertygad - har svårt att tro att nån "mirakelkur" skulle bita på mina kilon. Men som sagt - varje kilo minus är ju bara ett plus för självkänslan! :-)  Få se hur det blir med det hela.

Nu sitter jag här rätt så nyvaken och väntar på att maten ska bli klar. Jag kan avslöja att det kommer underbara aromer från köket, nästan så snålvattnet börjar rinna. Ska äta här och sedan blir det gudstjänst vid Jugendsalen. Sen småningom ska vi väl börja söka oss hemåt mot Vasa. David skall ju hit igen i morgon bitti så det är väl bäst att inte dra ut hemfärden så sent.

Ha det gott!
 

Fredag

Har storstädat, diskat undan min vansinniga hög med disk, tvättat bort nästan all smutstvätt, packat och duschat. Nu väntar jag bara på att gubben skall komma hem. Han är och springer lite ärenden på stan så när han kommer ska vi åka norrut.

Kommer att bli en hektisk helg har jag på känn, många saker inbokade på få dagar. Tur att man får åka till skolan och vila upp sig på måndag då, eller? ;-)

Börjar åtta på måndag och tisdag. Då har jag förstås ingen bil så jag får så lov att ta sjuans buss. Men, man kommer ju sig upp från mornarna då. Får försöka vara lite aktiv då istället för sent på kvällarna, även om det inte är riktigt min stil! :-)

Näpp, nu ska jag ta en djupdykning i min burana 600 låda och sedan rafsa ihop det sista så jag säkert är klar tills gubben kommer. Få se hur det blir med bloggande i helgen. Tar åtminstone med datorn, men mera än så vågar jag inte säga!

Ha en riktigt skön helg!

Lilla huset på prärien

Hade hört på "bennäsradio" att den serien var sevärd. Så när vi såg att säsong 1 och 2 (vet inte hur många det finns) var till nedsatt pris vid Anttila idag så slog vi till. Så nu är vi helt fast båda två. Har suttit som klistrade framför skärmen en god stund i kväll och stundtals har det varit svårt att hitta ett torrt öga här hos oss. Skulle vara hundens då isåfall! :-P

Var och handlade mina mappar och en söt vovvekalender, så nu är den saken ur världen. Sen blev det en Spice Ice på samma resa. Börjar bli farligt likt en (o)vana, måste börja undvika HS Center tills vi har hittat vår självbehärskning. Kan ta nåt år.

Har annars inte gjort så mycket vettigt. Blev en lite kortare promenad med Kira, lite klädtvätt, men tyvärr har jag inte orkat ta itu med disken ännu. Brukar klaga på gubben att han inte sköter sin disktur, men den här gången får jag nog se mig själv i spegeln. Ajabaja!

Har dock hittat vårt hyreskontrakt, tyvärr tog letandet så länge att fpa hunnit stänga, men vi är ju lediga imorgon båda två så då ska det väl nog fixa sig med ansökandet. Nu undrar jag vad jag ska hitta för gott att äta. Blev sen lunch och hittills ingen kvällsmat. Inget vidare, jag vet. Ska gräva lite i mina skåp nu och se om jag hittar någon torr brödkant att gnaga på. Eller varför inte en skrumpen morot, känns som om det mesta skulle duga just nu, så hungrig är jag. Har inte kommit oss för att storhandla den här veckan, vi ska ju ändå vara bort hela helgen så jag tror det får vänta till måndan. Som det ser ut har jag eftermiddagen ledig då och "plenty of time" att dona på.

Nu är jag utsvulten. Hörs!


Back to school!

Första dan avklarad, gick ju hur fint som helst! :-)

Fick (äntligen) påbörja första hjälp kursen, så idag har vi övat återupplivning på "Anne"dockorna. Eftersom de lektioner vi skulle ha på eftermiddagen blivit framflyttade har jag eftermiddagen ledig. Borde gå ut på stan och köpa mig nya mappar och en ny skolkalender. Var till Clas Ohlsons i går och handlade lite smått. Men de hade bara tjocka mappar där och jag har bestämt mig för att min axel inte vill bära lika mycket den här terminen som förra, så det blir flera tunnare i stället. Men där fanns inga och jag var lite sent ute så de flesta andra butiker hade stängt. Får göra nytt försök i dag alltså.

Sen borde jag hitta vårt hyreskontrakt. Vet att jag lade det på ett jättesmart ställe för att jag skulle veta var jag hade det. Hur det sen blev med det jättesmarta stället när vi flyttade är ju en annan sak. Måste i vilket fall som helst ha tag i det eftersom jag måste ha en kopia av det när jag lämnar in min ansökan om bostadsbidrag. Vet inte om jag berättat det redan tidigare, men för en gångs skull har det kommit en ny lag som faktiskt är liite åt det smartare hållet. Makens inkomster ska inte längre påverka bostadsbidraget för studerande. Vilket i runda slantar kommer att innebära ca 200 € mera i månaden för mig och det tackar man ju inte nej till!

Men nu borde jag få upp min mer än lovligt lata man ur sängen och sen söka reda på kontraktet. Helst också hinna via fpa med ansökningen också. Samt tvätta mera kläder, ta ännu en promenad, ( den gångna veckans försök har tyvärr varit fruktlösa fick jag konstatera när jag ställde mig på vågen i morse :( ) , sen förstås det där handlandet jag redan nämnde. Blir alltså att avrunda småningom.

Sen måste jag tillägga att vi laddade ner ett bildbearbetningsprogram i går som jag hoppas hinna lära mig dom här närmaste dagarna. Ska bli intressant att pröva på. Men misstänker nog jag får öva en stund innan det bjuds på några alster här i bloggen! :-)

Ha det gott!

Vackert väder idag igen!

Sista dagen av mitt jullov. Har sovit alldeles för länge, har ännu inte hunnit med mycket mera än att gnugga sömnen ur ögonen, vara ut med Kira och äta "frukost". Nu skiner solen som om den hade betalt, så det blir nog att lassa på sig ordentligt med kläder och bege sig ut på långpromenad. Har inte hunnit kolla utetemperaturen ännu, men det ser rätt så kallt ut iallafall. Men nog ska man väl klara det. Minns den vintern när jag gick i sjuan. (Vilket by the way är tio år sen nu, HUVVALIGEN!!) Den vintern hade vi t.o.m minus 40 °C kallt! Undrar hur man överlevde det?

Nu sitter Kira här och försöker på alla vis kunna se ut genom fönstret, månne ett tecken på att hon vill ut? ;-) Får nog börja söka efter lite kläder nu, tar ju en stund innan man byltat på sig alla omgångar också.

Efter promenaden har jag bestämt mig för att jag skall vara riktigt duktig. Diska, tvätta kläder och städa lite smått, samt fixa mat till gubben kommer hem förstås. En riktigt duktig liten "hemmafru" med andra ord. Fr.o.m. den här veckan är gubben permitterad torsdagar och fredagar, så jag försökte ge honom lagom fina vinkar om att det är ju bra, då har han ju tid att sköta veckostädningen, handla mat osv.. Han tittade bara på mig och fyllde i "...samt köpa öronproppar!" Inte lika snygg vink tillbaka.. ;-) 

Nej, nu ska jag gå innan det blir alltför sent, ha det gott! :-)

Trettondag

I går (måndag) så steg jag upp klockan fem och åkte norrut med gubben. Kan meddela att jag var laaagom pigg, det var omöjligt för oss båda att få nån sömn på kvällen. Klockan ett på natten började vi spela Skip-Bo eftersom ingen av oss somnat då ännu. Slutade kvart över två och somnade sent om sider. Kändes alltså lagom motiverat att stiga upp två timmar senare.. ;-)

Gubben for i jobb och jag skulle sova en stund på soffan hos mina föräldrars. Hann bara somna så började deras hundar skälla som besatta. Det visade sig vara en bil från Pedersöre Vatten som kört in på gården så hundarna trodde ju att de måste skälla för allt vad de var värda. Om inte för nåt annat så för att jag nu inte skulle hinna sova för länge. Fick nog och slängde in dem i badrummet igen och försökte somna om. Hann bara somna så ringer gubben och väcker mig. Sen kom min bror ner från vinden. Så dit for det sovandet. 

Dagen spenderade jag vid Sara o Jimmys. Blev brödbakande, Ligretto och Kevin förstås! En rolig dag kort sagt. For sen hem till Kållby där gubben väntade. Åt och sen styrde vi kosan mot Vasa igen. Hade lånat en bok av min kära mor så kvällen var räddad. Gubben for och spelade tennis med Kim, så jag fick bara ligga på soffan och slappa.

I dag har vi varit på gudstjänt och Logos årliga julfest med gröt och kaffe. Sen hade vi Mia o Hassi in på blixtvisit också. Ska nu börja söka nåt att äta och sen begrava mig i nästa del av boken. I morgon är jag ledig, undrar vad jag då ska hitta på?

Nu kurrar magen så jag kan inte tänka på nåt annat, blir nog en djupdykning i kylskåpet nästa!

Ha det gott!

Duktig!

Nåja, liite duktig i allafall. Har varit på en timmes promenad för andra dagen i rad, så jag tycker jag ska njuta av att få känna mig en aning duktig en stund. Det var nästan lika fint som igår men jag var lite sent ute då solen nästan hunnit gå och gömma sig innan jag var hemma igen.

I övrigt har jag bara slappat, hur ska man komma igång med pluggande efter såna här lata dagar? Borde läsa nån bok eller nåt för att komma igång med "intaget av information". Eller med andra ord - få hjärnan att börja fungera igen. Den har minst sagt varit urkopplad några veckor nu!

Som ni märker har jag inget vettigt at komma med, så det är väl lika bra att jag avrundar, ska sitta och fundera över om jag ska åka med gubben norrut i morgon eller inte. Glömde minst tio saker närjag var hemma sist så borde åka dit och "plocka upp" efter mig... Skulle man sen hinna träffa Kevin också så vore det ju inte helt fel! :-)

Ha det gott!


Gud är god!

Fick just ett meddelande om att min kusin vaknat, var klar och inte hade några kramper! Otroligt skönt att höra!

Har varit på vår långa promenad, det var alldeles underbart väder, men den sista biten höll nog mina ben på att frysa bort, trots att jag hade dubbla lager långkalsonger. Men nog är det ändå härligt med vinterväder, såg att flera var ute på isen. Så pass modig är nog inte jag, det ska nog ha varit minst minus tio grader i två veckor innan jag är beredd att ge mig ut på nån is.

Nu ska vi åka och handla, har bara ätit först för att undvika att köpa en massa gott och onödigt. Ingen idé att inleda sig själv i frestelse... :-)

3.1.09

Har just kommit mig upp ur sängen och ätit "frukost". Måste VERKLIGEN ta itu med att svänga dygnet på rätt köl igen, annars kommer det att bli mer än lovligt tungt att börja i skolan. För att inte tala om gubben som ska börja stiga upp klockan fem nästan varje morgon. Han är ännu mer "upp och ner" än vad jag är. Han var bara uppe och åt och sen bara "måste" han få lägga sig ner igen och vila på maten. Bara en halvtimme... 

Vi ska ut på promenix med hunden och det är väl det han drar sig för, så det blir bara tyngre att stiga upp. Har inte fått den bästa starten hittills på vårt hälsosamma liv, så jag tänkte att i dag ger jag mig inte förrän vi kommit oss ut och gå. Det är ju synd om våran lilla vovve också, hon vill ju inget hellre än ut och springa. Hon har varit lite deppig sen vi kom tillbaka till Vasa och inget konstigt med det. Hon har ju fått vara med Zindi o Ella i över en vecka. Busa och springa fritt hela dagarna. Vem vill då bli instängd ensam i en liten tvåa mitt i stan? Nej, minst en timmes promenad blir det nog idag! 

I går fick vi städat här. Gubben har ju varit hemma fem dagar mera än mig under julledigheten och jag vill lova att det märktes! Kändes nästan som om man skulle ha behövt en bulldozer för att få röjt upp här. För att inte tala om hur mycket smutstvätt det hunnit samlas under den här tiden. Jag tvättade och tvättade igår men ändå är det mera än råge på korgen med smutstvätt ännu. Det är att ta nya tag i dag då bara. Tur i allafall att kläderna torkar snabbt här.

Vi var på bio i går och såg på 
                                                                                                                                                                                                              
Burn After Reading


Inte den bästa film jag sett, men långt i från den sämsta också för den delen. Bjöd på ett och annat skratt, framför allt Brad Pitts halvdumma rollfigur.. :-P 

I dag är det som sagt promenad som gäller, samt veckohandlandet. Sen borde jag också hinna sticka lite på Kevins byxor, innan han är alldeles för lång för dem!

Ha det gott!

Gott Nytt År!

Här har man då som sagt inte varit den mest aktiva med att uppdatera sin blogg. Mitt liv har väl heller inte varit särdeles intressant heller, mest jobb, mat och sömn.

I måndags när jag var i jobb så klämde en av mina jobbarkompisar sin hand i en av förpackningsmaskinerna. Jag och Sofia stod bredvid så vi kunde snabbt som katten lyfta på ett maskinskydd så att den öppnades, men Anna hade nog hunnit klämma sig rejält. Som tur var visade det sig att inget var brutet, men hon blev i allafall sjukskriven veckan ut. Man önskar ju förstås att man varit änu snabbare med att stanna maskinen, men vi fick sedan höra att en av jobbarna på serviceavdelningen klämt sig på samma vis och han hade varit sjukskriven i tre månader. Så det gick väl rätt så bra efter omständigheterna får man säga. Man blir dock lite darrig när sånt händer. Jag har alltför lite kunskap om första hjälp åtgärder, men fick försöka göra vad jag kunde. Konstaterar bara att det är tur att vi ska ha en första hjälp kurs nu till våren!
Kom hem på onsdagseftermiddagen efter jobbet. Blev en sista Hesburger måltid innan vår "drastiska livsstilsförändring" ;-) och sen var vi och handlade lite mat till kvällens sångstund. Hem och fixade ihop en grönsallad och sen till Biblion. Kunde tyvärr inte sjunga nåt, halsen tyckte inte att den var helt i form ännu, men i övrigt var det en riktigt bra kväll. Var dock i det närmaste medvetslös när jag kom hem för jag hade sovit tre timmar natten före och stigit upp tjugo före fem. För att inte tala om hur möra mina fötter var efter tre dagar i jobb, kunde knappt stå. Fick dock en underbart skön fotmassage av gubben - han kan om han vill! :-)

I går gjorde vi ingenting. Låg i sängen mest hela dagen, läste böcker och försökte få i oss det sista av julchokladen. Så det blev inte mycket till livsstilsförbättring den första dagen, men jag har ju ännu 364 dagar på mig.. ;-)  Ska och handla ett par nya jeans till mig idag, om jag nu hittar några. Ett av mina favoritpar sa upp kontraktet i tisdags, de var alldeles utnötta. Inte min favoritsyssla dock, men jag kan ju inte gå med rumpan bar heller.. Ska hoppas jag hittar nåt snabbt innan tålamodet tagit slut!


Fick ett SMS av mamma igår där det stod att en av mina kusiner ligger medvetslös i respirator efter svåra feberkramper. Har inte hört något idag om hur läget är, ska ringa henne lite senare. Det är såna här saker som inte ska hända en. Man lever ju i sin lilla trygga värld där inget ska hända en själv eller nån man känner. Ändå händer det. Vi får komma i håg honom och hans familj i förböner! 


RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
Vinn presentkort