Det där med självförtroendet...

Sökes: en mirakelkur för ett självförtroende som är i botten.

Hade en givande diskussion med min handledare i dag. Hon gav mig lite feedback på hur jag jobbat hittills under praktiken och vad jag kan tänka på osv. Hon sa bl.a. att jag gör ett noggrant och bra arbete och att jag är bra på att dokumentera. Det jag borde arbeta på är den sociala biten, att våga prata mera under hembesöken och inte bara följa med diskussionen som hon för med klienten. Jag vet ju att det är den biten som jag har svårast med, jag har inga problem med att prata, de som känner mig vet nog att jag ofta öppnar munnen en gång för mycket än en gång för lite, men när jag träffar människor som jag inte känner så har jag väldigt svårt att ta samtalsämnen sådär ur luften. I bland går det bättre om jag har något jag vet att jag måste fråga eller så, men att bara småprata för att "fylla ut" en diskussion är väldigt svårt för mig. Om den diskussion som förs är mellan mig och en okänd klient och denne inte själv är överdrivet pratsam så blir det väldigt fort tyst. Dessutom har jag väldigt svårt att veta vad jag ska inflika i en diskussion som pågår mellan min handledare och en klient. Även i fall där det inte gäller ett vårdare-klient förhållande så har jag väldigt svårt att prata obehindrat med okända människor. Jag antar att jag lider av ett smärre socialt handikapp, eventuellt något man kunde placera i samma kategori som min telefonfobi.

Men nu åter till självförtroendet som jag tänkte att det här skulle handla om. Hur i hela friden är det så omöjligt för mig att ta kontruktiv kritik? Om jag ser objektivt på vad min handledare sa i dag så var det övervägande positiv kritik och jag hörde henne säga att jag kan saker, t.o.m. att jag är bra på vissa saker. Någon som tror att jag tänkt mycket på det ikväll? Inte. Det som med jämna mellanrum poppat upp i mitt huvud är att jag är dålig på att prata med folk, att jag inte kan föra en normal diskussion och att jag aldrig kommer att klara av att jobba inom vårdbranschen. Var det vad min handledare sa? Nej - absolut inte! Men det är vad min stackars förvrängda hjärna och ett obefintligt självförtroende sakta men säkert försöker få mig att tro att hon sa. Varför ska det vara så svårt? Varför ska man ha såna krav på sig själv att t.o.m. väl framförd konstruktiv kritik ska kännas som ett stort fatalt misslyckande? Och varför denna rädsla för att överhuvudtaget misslyckas med någonting?

Jag har många gånger försökt fundera över varifrån alla dessa krav som jag ställer på mig själv kommer, men jag har ingen förklaring till det. Jag har aldrig upplevt att någon annan har satt krav på mig, eller om någon satt krav på mig så har de ändå inte varit så höga som de jag satt på mig själv. Har någon bett mig hoppa en meter så har jag hoppat en och en halv. Bara för att inte på något vis misslyckas, inte kunna leva upp till någons förväntningar. Till vilken nytta? Varför jaga toppbetyg? Varför jaga beröm då de gånger jag får beröm bara leder till att jag blir generad och ännu mera rädd för att inte kunna prestera lika bra, eller hellre ännu bättre nästa gång. Varför är det så svårt att ta till sig beröm överhuvudtaget? Jag minns ännu känslan när jag fick beröm från min finskalärare, enligt henne så pratade jag mycket bra finska för att vara svenskspråkig och jag hade endast några små grammatikfel i den muntliga tenten. Tror ni att jag fick ett ökat självförtroende när det gäller att prata finska? No way. I stället skämdes jag över berömmet och kände nästan skuld över att jag skulle ha lurat henne att tro att jag kan finska, för det kan jag ju absolut inte.

Jag vet att jag inte har en realistisk syn på vad jag presterar och vilka krav man borde ställa på sig själv. Jag vet att jag inte är fullständigt okapabel att föra en vettig diskussion - jag har ju diskuterat med mer eller mindre okända patienter hela sommaren och det har gått hur bra som helst. Jag har ju inget fel på förståndet (hoppas jag i allafall). Men jag önskar att det vore så enkelt som att trycka på en knapp eller nåt i den stilen för att på något vis kunna omvandla det jag egentligen vet till att även bli det jag känner. Jag önskar att jag kunde ta ett misslyckade som en möjlighet till utveckling istället för att gräva ner mig i det och tro att jag är helt värdelös. Som sagt, jag söker den där mirakelkuren. Någon som har nåt som fungerar? Helst nåt snabbverkande, tack.

Om någon stackare orkat sig genom hela den här rappakaljan av självömkan och gnäll så förtjänar ni en guldstjärna. Eller ett plus i kanten. Vilket som. Nu är jag trött och jag hoppas jag får sova gott, i morgon är en bra dag. Min älskling kommer hit och med honom har jag inga problem att prata. :) Godnatt!


Kommentarer
mela

Kunde varit jag som skrivit det där!!! Så, om det är till nån tröst är du inte iallafall ensam om att vara usel ;)

2010-12-03 @ 20:47:02
Malena

Mycket bra och sant skrivet! Jag undrar om inte detta är lite av en "kvinnosjukdom"? Den dag jag kommer på någon snabbkur hör jag av mig!:)

2010-12-04 @ 14:17:37
Fia

MARIKA!! Du är ju superbra på ALLT som du gör!! Nästa gång vi träffas ska jag banka lite förstånd i dig och få dig att förstå att du duger så väldigt bra som du är - till och med bättre. Sluta ställ krav på dig själv, det gör ingenting om man misslyckas ibland. Det är inte det som spelar roll. Om man gör 51% gott och 49% dåligt så har man ändå gjort mera gott än ont och DET är vad som borde spela roll. Du gör 110% bra och det är ju 10% mera än vad du behöver göra... Sänk kraven och försök njuta av att lära dig istället, man behöver inte vara perfekt och ingen förväntar sig att någon annan ska vara perfekt. Jag är allt annat än perfekt och jag är nöjd med mig ändå, livet känns mycket lättare om man släpper alla (eller många, kanske bra att ha liiiite) krav! Vi syns nästa vecka och jag hoppas att du har kunnat ta till dig den goda kritiken fram tills dess... ;)

2010-12-04 @ 20:07:32
Hemsida/blogg: http://stillness.peppar.fi/blog/
svägerskan :)

hördu vännen...kom ihåg en sån "liten" sak att de e en helt annan situation när du sen ensam med dina klienter o inte har en "övervakare" med dej...du Marika, du duger precis så som du är :) de e inte du som har problem, utan de andra, om int de ser dej så som du är...bara man gör de bästa man kan i de situationer man befinner sej i, så ska de räcka :) Lita på dej själv :) Kraaam

2010-12-10 @ 08:42:21

Design av ANNA'S FOTO

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
Vinn presentkort